Οι καταπατητές που έγιναν παραθεριστές και οι “κοινωνιστές” του γλυκού…Καρτερού

Δημοσιεύτηκε στις 13/07/2022 10:30

Οι καταπατητές που έγιναν παραθεριστές και οι “κοινωνιστές” του γλυκού…Καρτερού

Toυ Χρήστου Κώνστα*

Μια χρήσιμη ιστορική  αναδρομή εισαγωγικά , έτσι για να μη ξεχνιόμαστε σε αυτή τη πόλη οπου έχουμε γεμίσει χρυσόψαρα λόγω μνήμης.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2009 μετά από αλλεπάλληλα ρεπορτάζ για τις απροκάλυπτες καταπατήσεις , την περιοχή επισκέπτεται ο ίδιος ο Προϊστάμενος τότε της Εισαγγελίας Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης.

Θυμάμαι ακόμη την «έκρηξη» του που κατέγραψε τότε και η τηλεοπτική κάμερα για τον παράνομο καταυλισμό που είχε στηθεί με την ανοχή όλων των εμπλεκομένων τότε υπηρεσιακών παραγόντων. Ακόμη αντηχούν στα αυτιά μου οι διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση της νομιμότητας.

Έκτοτε αναδείχθηκε δημοσιογραφικά το ίδιο θέμα αρκετές ακόμη φορές και το μόνο που διαπιστώνονταν κάθε φορά ήταν μια άλλου είδους «έκρηξη» ,εκείνη της όλο και μεγαλύτερης παράνομης οικιστικής ανάπτυξης.

13 χρόνια μετά έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για το αυτονόητο στην «ξεφτίλα» με την οποία κινδυνεύουμε να εκτεθούμε με αφορμή τις διοργανώσεις διεθνών αθλητικών γεγονότων  που πλέον φιλοξενούνται στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που απέχουν…10 μέτρα από τη φαβέλα του Καρτερού.

Στις 8 Ιουνίου λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η διεξαγωγή των δυο Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Beach Handball ,η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη έχοντας στα χέρια της αφενός εν εξελίξει εργολαβία και αφετέρου 69 τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για διοικητική αποβολή των καταπατητών που έχουν  υφαρπάξει 2,5 στρέμματα δημόσιας έκτασης, περιουσίας δηλαδή που ανήκει αναλογικά σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες , αποκαλύπτει στον Politica 89.8 οτι με την ολοκλήρωση των δυο διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, θα ενεργοποιηθούν την αμέσως επόμενη εβδομάδα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης-απομάκρυνσης.

Στο μεσοδιάστημα ,(τουλάχιστον 30 ημέρες, διάστημα ικανό για να απομακρυνθούν οι καταπατητές οικεία βουλήσει), η φαβέλα του Καρτερού καλύφθηκε με ένα τεράστιο πανό για να μην είναι ορατή στα εκατοντάδες μέλη των αθλητικών αποστολών και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης που θα βρίσκονταν για αρκετές ημέρες στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Έκτοτε αντί να προετοιμαστούν οι καταπατητές , εκτιμώντας μάλιστα οτι επί 15 χρόνια , με αποκλειστική ευθύνη των εμπλεκόμενων φορέων, έχουν εξασφαλίσει δωρεάν παραθεριστική κατοικία σχεδόν πάνω στο κύμα και εις βάρος του δημοσίου, επιδόθηκαν στη συνήθη πρακτική που διέπει κάθε συνεπή …καταπατητή και γιατί όχι και καταχραστή του δημοσίου συμφέροντος.

Όσο πλησίαζαν οι ημέρες για να βάλουν μπρος οι μπουλντόζες , τόσο εκείνοι προσπαθούσαν να αφυπνίσουν κοινωνικά αντανακλαστικά. Και έτσι εκτός από το ρόλο του καταπατητη δηλαδή του θύτη, επιδίδονται το ίδιο καλά και στο ρόλο του οργισμένου, δηλαδή του θύματος, αφού η ξεδιάντροπη πολιτεία-αυτοδιοίκηση-Αστυνομική Διεύθυνση-Δικαιοσύνη, θέλει τώρα να τους πετάξει στο δρόμο.

Συμπαραστάτες στην γνώριμη θεατρική παράσταση οι κάθε λογής κοινωνιστές του γλυκού νερού .Είναι εκείνοι που κάθε φορά που επιχειρείται  να μπει μια τάξη προτάσσουν το ζήτημα του χρόνου και κάνουν οτι δεν καταλαβαίνουν για νόμους και δικαστικές αποφάσεις ,τις οποίες βέβαια τρέχουν να επικαλεστούν όταν εκείνες εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες τους. Αντί να κατευθύνουν την όποια επιρροή τους στην εφαρμογή των νόμων ,κατευθύνουν τα γνωστά ερωτήματα που συνοδεύουν κάθε αντίστοιχη επιχείρηση αποκατάστασης της νομιμότητας που όχι απλά έχει καθυστερήσει αλλά έχει βαλτώσει ανάμεσα στην Κρατική αβελτηρία και την κοινωνική ανοησία.

 «Γιατί τώρα;» και το ερώτημα δείχνει απολύτως λογικοφανές μετά από 13 χρονια πλήρους αποτυχίας να απομακρυνθούν  οι καταπατητές με αποκλειστική ευθύνη όλων όσων διαχειρίστηκαν θέσεις εξουσίας που βάσει αρμοδιοτήτων σχετίζονται με το ζήτημα. Και η απάντηση είναι απλή. «Δεν έγινε χθες, να μη γίνει και σήμερα αλλά πείτε μας πότε να γίνει;».

Στοιχηματίζω οτι και το 2035,-ζωή να έχουμε-,δηλαδή 13 επιπλέον χρόνια, οι ίδιοι άνθρωποι -ζωή να έχουν επίσης να βρίσκονται εδώ μαζί μας και να συνεχίζουν να εκτίθενται-, θα θέτουν το ίδιο ερώτημα και εμείς θα απαντάμε με την ίδια απορία.

Ευχή και ελπίδα να μη βρεθούν ούτε εκείνοι σε αυτή τη θέση, ούτε εμείς με την ίδια απορία. Σε αντίθετη περίπτωση…”σχολάστε και σπίτια σας” και αυτό δεν αφορά τους καταπατητές-παραθεριστές, ούτε τους κοινωνιστές του γλυκού…Καρτερού.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook