Όταν το αργά…σκοτώνει

Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2021 11:05

Όταν το αργά…σκοτώνει

Του Χρήστου Κώνστα

Στα τέλη Απριλίου ,όταν είχαν διαφανεί τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της εμβολιαστικής εκστρατείας και ενώ οι συζητήσεις για το ποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο (πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επικίνδυνο) ,είχαν ανάψει,ο πρωθυπουργός είχε απευθύνει ένα δεικτικό μήνυμα το οποίο εστιαζόταν στην εξής παραδοχή: «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο».2,5 μήνες μετά η πραγματικότητα επιβεβαιώνει οτι το πρωθυπουργικό μήνυμα-αν και “πιασάρικο” επικοινωνιακά- τελικά δεν έπεισε.

Οι εμβολιαστικοί ρυθμοί παραμένουν ασθενικοί την ώρα που το 4ο  κύμα της πανδημίας επισπεύδει με επιταχυνόμενο ρυθμό την επέλαση του.Όμως μια έρευνα της κοινής γνώμης έρχεται να καταρρίψει την εικόνα που έχει εδραιωθεί οτι η επιτάχυνση των εμβολιασμών “φρενάρεται”  από τους αρνητές.

Από την έρευνα της Focus Bari|YouGov, που διεξήχθη σε 21 χώρες τον Ιούνιο μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα προκύπτει μεταξύ άλλων το εξής ενδιαφέρον στοιχείο.Μετά τον Απρίλιο το ποσοστό των «αμφίβολων» ή «αρνητών» στην Ελλάδα βαίνει μειούμενο, αφού τον Μάρτιο το 42% απαντούσε «μπορεί να κάνουν το εμβόλιο, μπορεί και όχι», ποσοστό που είχε μειωθεί στο 31% τον Απρίλιο και στο 20% τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, οι «αρνητές» («μάλλον/οπωσδήποτε δεν θα το κάνω»), από 20% στο πρώτο δίμηνο του 2021, έπεσαν στο 15% τον Απρίλιο και στο 12% έως 13% τον Ιούνιο.

Άρα ποιοι έχουν “φρενάρει” τον εμβολιασμό , αν όχι οι αρνητές; Όλοι εκείνοι που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του εμβολίου , χουν αποσαφηνίσει τα υπέρ και τα κατά αλλά επιλέγουν να μεταθέσουν χρονικά τον εμβολιασμό τους περιμένοντας πρώτα να το κάνουν οι άλλοι γι΄αυτούς και εφόσον φτάσουν στο…αμήν,τότε θα κλείσουν το ραντεβού.

Η κατάσταση με εκείνους που δεν εμβολιάζονται οχι λόγω άρνησης αλλά λόγω…μετάθεσης της ευθύνης,θυμίζει κάτι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τη προστασία των εργατικών κεκτημένων.Η συντριπτική πλειοψηφία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά λίγοι απεργούν και πολλοί λιγότεροι βγαίνουν στους δρόμους,πιστεύοντας οτι κάποιοι άλλοι θα αγωνιστούν για εκείνους. Κι όταν οι ασθενικές αγωνιστικές συμμετοχές δίνουν χώρο για μεγαλύτερες περιστολές εργατικών κεκτημένων,συνήθως τη πληρώνουν  οι συνδικαλιστές που δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά,οι δημοσιογράφοι που τα ¨παίρνουν¨  και οι κυβερνήσεις που εκτελούν εντολές έξωθεν.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.Όλοι οι υπόλοιποι θα φταίνε όταν θα συνειδητοποιήσουμε οτι είναι αργά.Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο.Γιατί σε αντίθεση με ότι ισχύει για την ασφαλή  οδήγηση, στην περίπτωση του εμβολιασμού ισχύει ότι, το αργά…σκοτώνει.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook