Tεστάρουμε κορονοϊό και εαυτούς με τα self tests

Δημοσιεύτηκε στις 12/04/2021 11:35

Tεστάρουμε κορονοϊό και εαυτούς με τα self tests

H αλήθεια είναι ότι αρκετοί μπήκαν στον πειρασμό να χλευάσουν αν όχι να απαξιώσουν την διαδικασία των self tests.Γεγονός είναι επίσης οτι καθυστερήσαμε στο να τα εντάξουμε ως ¨εργαλεία¨ για τον μηχανισμό παρακολούθησης και καταγραφής των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Παρά τις ενστάσεις ,τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς η γνώση απέναντι στη δράση του κορονοϊού είναι δύναμη και έτσι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τη διαδικασία.Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας σοβαρής αντιμετώπισης προκειμένου να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Ήδη οι πρώτες καταγραφές θετικών κρουσμάτων είναι ενα ¨κέρδος¨.Πρόκειται για περιστατικά που κάποια εξ΄αυτών ποτέ δεν θα τα ανακαλύπταμε ως ασυμπτωματικά,όμως θα συνέχιζαν ανυποψίαστοι να επιτείνουν τη διασπορά του ιού.Αν εφάρμοζαν κατα γράμμα τα μέτρα(μάσκα , αποστάσεις , υγιεινή) η διασπορά πιθανότατα θα αφορούσε μόνο το οικογενειακό περιβάλλον, αν όμως η τήρηση των μέτρων απο πλευράς τους ήταν πλημμελής τότε η συμβολή τους στη διασπορά θα ήταν προοδευτικά επιταχυνόμενη.

Υπο αυτό το πρίσμα  τα self tests μπορούν να αποδειχθούν απο ¨εργαλείο¨ για τον μηχανισμού παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας ανα περιοχή, σε ¨όπλο¨ καταπολέμησης του κορονοϊού.Υπο δυο προϋποθέσεις.Αφενός τα self- tests να γίνουν μαζικά αποδεκτά από τους πολίτες ως προς τη χρήση τους και αφετέρου να αποτυπώνεται με ειλικρίνεια το αποτέλεσμα των tests

Μέχρις εκεί φτάνει η ευθύνη των πολιτών. Από εκεί και πέρα η πολιτεία καλείται να οργανώσει, να επιβάλλει και να επιτηρήσει τη διαδικασία που εφαρμόζεται μετά τον εντοπισμό ενός θετικού κρούσματος.Τα self-tests από μόνα τους δεν αρκούν. Για να αποκτήσουν χαρακτηριστικά ¨εργαλείου¨ ή ¨όπλου¨  πρέπει να συνοδεύονται από ιχνηλάτηση και καραντίνα.Και οι δυο διαδικασίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαφίενται στις προθέσεις και την ευθύνη των πολιτών.

Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να απαξιωθούν στη συνείδηση των πολιτών που θα ζήσουν για μια ακόμη φορά το φαινόμενο να καλούνται να διαχειριστούν μέσω της ατομικής ευθύνης μια διαδικασία την οποία δεν προστάτευσε η κρατική ευθύνη, τόσο σε οτι αφορά το υγειονομικό αποτύπωμα , όσο και το οικονομικό που προκύπτει απο την προμήθεια εκατομμυρίων self tests.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook