Γιατί η Japan Tobacco μένει στην Ρωσία ενώ άλλοι την εγκαταλείπουν

Δημοσιεύτηκε στις 05/05/2024 17:22

Γιατί η Japan Tobacco μένει στην Ρωσία ενώ άλλοι την εγκαταλείπουν

Οι δυτικές εταιρείες θέλουν να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν θέλουν να χάσουν το επικερδές εμπόριο με αυτή. Ιδίως όταν πρόκειται μια αγορά θεριακλήδων καπνιστών και εταιρεία καπνικών προϊόντων. Σε αυτό το πνεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Japan Tobacco δήλωσε ότι η εταιρεία θα διατηρήσει την επικερδή ρωσική της επιχείρηση για να ικανοποιήσει τους επενδυτές μετά την αναμόρφωση των αλυσίδων εφοδιασμού της για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις.

Η βιομηχανία δρομολογεί ορισμένες επιχειρήσεις μέσω της Τουρκίας και έχει μεταφέρει βασικό προσωπικό στο Χονγκ Κονγκ καθώς οι δεσμοί με τη Ρωσία έχουν δεχτεί πίεση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μασαμίτσι Τεραμπατάκε στους Financial Times.

Η εταιρεία, που ανήκει κατά 33% στο ιαπωνικό κράτος, είχε αρχικά δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης της ρωσικής επιχείρησής της μετά την έναρξη του πολέμου το 2022. Αποφάσισε να συνεχίσει, αλλά ανέστειλε όλες τις επενδυτικές και μάρκετινγκ δραστηριότητες στη Ρωσία. Η χώρα αντιπροσώπευε περίπου το 20% τοις εκατό των συνολικών κερδών της εταιρείας, είπε ο Τεραμπατάκε.

Οι επενδυτές ανησυχούν για οποιαδήποτε πιθανή μείωση των κερδών, είπε, προσθέτοντας ότι θα παραβίαζε το καταπιστευματικό του καθήκον εάν έκλεινε μια επιχείρηση που θα μπορούσε να συνεχίσει να αποφέρει κέρδη.

Κίνδυνος ζημιών και αγωγών

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον κίνδυνο ζημιών για τους επενδυτές, και τον κίνδυνο αγωγής μετόχων εάν διακοπεί η επιχείρηση.

Η JT παρέμεινε ως μία από τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες που έχουν απομείνει στη Ρωσία, με περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους και τέσσερα εργοστάσια. Τα συνολικά κέρδη της εταιρείας ήταν ¥ 482 δισ. γιεν (3 δισ. δολάρια) το 2023.

Η ΕΕ, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν επιβάλει ευρείες κυρώσεις στη Ρωσία για να περιορίσουν τις ροές χρημάτων και αγαθών. Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία της JT στο Τόκιο, ο τεραμπατάκε είπε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή μια νέα δομή για τη ρωσική μονάδα και την αλυσίδα εφοδιασμού της για συμμόρφωση, συμπεριλαμβανομένης της μετάθεσης τοποθέτησης προσωπικού στο Χονγκ Κονγκ για την παρακολούθηση των διαδρομών προμηθειών και του αποθέματος.

«Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε από τις κυρώσεις – τι είδους άτομα μπορούν να συμμετέχουν ή όχι στη λήψη αποφάσεων, αποκλείοντας άτομα από μη φιλικές χώρες για τη διαχείριση της Ρωσίας… και την μεταφορά ατόμων που δεν σχετίζονται με κυρώσεις σε μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Τεραμπατάκε. «Αλλά κατά τα άλλα, είναι δουλειά ως συνήθως».

Η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά καπνικών

Η Japan Tobacco εισήλθε στη Ρωσία -την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά καπνού στον κόσμο- το 1999 και «είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στη ρωσική αγορά καπνού» από το 2007, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Πουλάει τσιγάρα διεθνούς επωνυμίας, όπως Winston και Camel, καθώς και εγχώρια, όπως Russian Style και Kiss.

«Κάνουμε διάφορες προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε ένα είδος περιχαρακώματος, στέλνοντας είδη από την Τουρκία, για παράδειγμα, καθώς υπάρχουν χώρες που δεν μπορούν να κάνουν εμπόριο με τη Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές χρειάστηκαν περίπου ένα χρόνο για να τεθούν σε εφαρμογή.

Πολλές εταιρείες και επενδυτές έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την επιβολή των κυρώσεων – συχνά με μεγάλες ζημίες και μεταφέροντας τα περιουσιακά τους στοιχεία σε επενδυτές με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο- αλλά η Japan Tobacco δεν είναι η μόνη που διατηρεί τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Η αντίπαλη Philip Morris διατηρεί επίσης τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, μαζί με άλλες εταιρείες και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η αυστριακή Raiffeisen και η ιταλική UniCredit. Οι Financial Times ανέφεραν πρόσφατα ότι η Raiffeisen είχε δημοσιεύσει δεκάδες αγγελίες για θέσεις εργασίας στη Ρωσία, υποδεικνύοντας φιλόδοξα σχέδια επέκτασης.

Κυρώσεις και ιαπωνικά ενεργειακά έργα

Η Ιαπωνία συμβαδίζει με τις δυτικές χώρες στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά δεν έχει αποσυρθεί από μεγάλα ενεργειακά έργα λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.

Η Japan Tobacco είχε αντιμετωπίσει τον έλεγχο των επενδυτών σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στη φήμη της συνέχισης του εμπορίου στη Ρωσία, αλλά ο Τεραμπατάκε είπε ότι αυτές οι ανησυχίες είχαν υποχωρήσει.

Οι επενδυτές δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση από την εταιρεία για το πώς σκοπεύει να αποκομίσει αυτά τα κέρδη από τη χώρα και να τα επιστρέψει στους μετόχους. Από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 και του 2023 δεν έχει καταβληθεί μέρισμα μέχρι σήμερα από τη ρωσική οντότητα.

Παρά την επιμονή του ότι ήταν “business as usual” στη Ρωσία, ο Τεραμπατάκε είπε ότι παρέμεινε έτοιμος να αποχωριστεί ή να πουλήσει τη μονάδα “στο χειρότερο σενάριο”. Αλλά δεν ήταν κάτι που πίστευε ότι θα ήταν απαραίτητο υπό το τρέχον καθεστώς κυρώσεων.

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook