ΗΠΑ: Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα πανεπιστήμια;

Δημοσιεύτηκε στις 02/05/2024 22:05

ΗΠΑ: Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα πανεπιστήμια;

Δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ έχουν καταληφθεί από φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά του πολέμου που διεξάγεται στη αιματοκυλισμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ήδη, σε αυτήν τη σφαγή που συνεχίζεται, έχουν δολοφονηθεί χιλιάδες παιδιά.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σημειώνονται το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) με εκατοντάδες αστυνομικούς να ξηλώνουν οδοφράγματα και να κάνουν συλλήψεις, εκτοξεύοντας κρότου λάμψης και λαστιχένιες σφαίρες.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί φοιτητές ναι μεν «έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να προκαλούν χάος».

Οι φοιτητές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν συγκεντρώσεις, καθιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες πείνας και πλέον καταλήψεις ενάντια στον πόλεμο

Σύμφωνα με το BBC, περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές έχουν ήδη συλληφθεί, μεταξύ των οποίων δεκάδες τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς (ώρα Ελλάδας) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Πολλά πανεπιστήμια αγωνίζονται ν’ αντιμετωπίσουν τις καταλήψεις στους χώρους του κολεγίου, λίγες ημέρες πριν από τις τελετές αποφοίτησης.

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και την αντεκδικητική επίθεση του Ισραήλ, οι φοιτητές ξεκίνησαν συγκεντρώσεις, καθιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες πείνας και πλέον καταλήψεις ενάντια στον πόλεμο.

Απαιτούν οι σχολές τους, εκ των οποίων πολλές λαμβάνουν τεράστιες δωρεές, ν’ αποκοπούν από το Ισραήλ σε οικονομικό επίπεδο.

Αστυνομικοί έχουν στερεώσει σκαλωσιές και κάνουν έφοδο στο Κολούμπια τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς

Αποεπένδυση σημαίνει ξεπούλημα των μετοχών τους σε ισραηλινές εταιρείες ή, διαφορετικά, διακοπή των οικονομικών δεσμών τους με αυτές.

Ακτιβιστές φοιτητές λένε ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ ή με ισραηλινές οργανώσεις είναι συνένοχοι για τον συνεχιζόμενο πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας – όπως και τα κολέγια που επενδύουν σε αυτές τις εταιρείες.

Τα πανεπιστημιακά κονδύλια χρηματοδοτούν τα πάντα: από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι ταμεία υποτροφιών, χρησιμοποιώντας κυρίως αποδόσεις από επενδύσεις εκατομμυρίων – και δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια;

Τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς, λοιπόν, μια αστυνομική έφοδος απομάκρυνε τους διαδηλωτές από ένα ακαδημαϊκό κτήριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το οποίο είχε καταληφθεί. Η κατάληψη κατεστάλη.

Αξιωματικοί με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε ταραχές έστησαν σκαλωσιές και εισέβαλαν στον δεύτερο όροφο του Hamilton Hall, προτού απομακρύνουν τους συλληφθέντες με αστυνομικές κλούβες.

Αργότερα, η αστυνομία είπε ότι απομάκρυνε όλους τους διαδηλωτές από το σημείο, δίνοντας τέλος στη κατάληψη, τουλάχιστον προς το παρόν…

Η κινητοποίηση των φοιτητών ξεκίνησε στις αρχές αυτού του μήνα. Όταν η πρόεδρος του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ κατήγγειλε ενώπιον του Κογκρέσου αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη, εκατοντάδες φοιτητές έστησαν σκηνές στην πανεπιστημιούπολη του Άνω Μανχάταν.

Οι μαζικές συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν την επόμενη ημέρα απέτυχαν ν’ αποτρέψουν τη συνέχιση των διαδηλώσεων και μάλιστα πυροδότησαν αντίστοιχες δράσεις σε περισσότερα κολέγια στις ΗΠΑ. Τα διά ζώσης μαθήματα στο Κολούμπια ακυρώθηκαν.

Οι συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος κατέρρευσαν και, όταν η κατάληψη επεκτάθηκε σε πανεπιστημιακό κτήριο, κλήθηκε ξανά η αστυνομία.

Το πανεπιστήμιο ισχυρίζεται ότι η αίθουσα είχε βανδαλιστεί και αποκλειστεί και ανακοίνωσε ότι η αστυνομία θα παραμείνει εκεί μέχρι τα μέσα Μαΐου για να αποτρέψει περαιτέρω καταλήψεις.

Πού αλλού διαμαρτύρονται οι φοιτητές;

Η κλιμακούμενη κρίση στο Κολούμπια ενέπνευσε παρόμοιες διαμαρτυρίες και καταλήψεις σε όλη τη χώρα, όπως:

  • Βορειοανατολική περιοχή: George Washington, Brown, Yale, Harvard, Emerson, NYU, Georgetown, American, University of Maryland, Johns Hopkins, Tufts, Cornell, University of Pennsylvania, Princeton, Temple, Northeastern, MIT, The New School, University of Rochester, University of Pittsburgh
  • Δυτική ακτή: California State Polytechnic, Humboldt, University of Southern California, University of California, Los Angeles, University of California, Berkeley, University of Washington
  • Μεσοδυτική περιοχή: Northwestern, Washington University in St Louis, Indiana University, University of Michigan, Ohio State, University of Minnesota, Miami University, University of Ohio, Columbia College Chicago, University of Chicago
  • Νότια: Emory, Vanderbilt, University of North Carolina, Charlotte, University of North Carolina, Chapel Hill, Kennesaw State, Florida State, Virginia Tech, University of Georgia, Athens
  • Νοτιοδυτικά: University of Texas at Austin, Rice, Arizona State
  • Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα σε πανεπιστημιουπόλεις στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς χειρίστηκαν τα πανεπιστήμια τις διαμαρτυρίες;

Κάποιοι διαπραγματεύονται με ακτιβιστές φοιτητές ενώ άλλοι εκδίδουν τελεσίγραφα που οδήγησαν στην κλήση της αστυνομίας.

Ο τελευταίος γύρος συλλήψεων τη Δευτέρα έγινε στο Τέξας, τη Γιούτα και τη Βιρτζίνια.

Αλλά επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου Northwestern και των διαδηλωτών, η οποία περιορίζει το μέγεθος της κατάληψης.

Οι πολιτικοί της χώρας κάλεσαν τα κολέγια να κάνουν περισσότερα, επισημαίνοντας αναφορές για αντισημιτισμό σε ορισμένες από αυτές τις διαδηλώσεις.

Εβραίοι φοιτητές σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις είπαν στο BBC για περιστατικά που τους έκαναν να νιώθουν άβολα ή φόβο.

Αυτά ξεκινούν από τραγούδια και πανό που υποστηρίζουν τη Χαμάς και φτάνουν μέχρι και σωματική βία ή απειλές.

Το κίνημα BDS

Φιλοπαλαιστινιακές ομάδες πανεπιστημιουπόλεων καλούν εδώ και χρόνια τα θεσμικά τους όργανα να υποστηρίξουν το κίνημα Boycott, Divestment, Sanctions (BDS). Το BDS εργάζεται για να τερματίσει τη διεθνή υποστήριξη της καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και να πιέσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Κανένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ δεν το έχει πράξει ως τώρα – αν και στο παρελθόν ορισμένα είχαν κόψει συγκεκριμένους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ.

Αν και η αποεπένδυση, εάν υπήρχε, θα είχε αμελητέο αντίκτυπο στον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, οι διαδηλωτές λένε ότι θα βοηθούσε να φανερωθούν πρόσωπα που επωφελούνται από αυτόν τον πόλεμο και ότι θα βοηθούσε στην οικοδόμηση ευαισθητοποίησης για το έγκλημα που συντελείται εδώ και δεκαετίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενθυμούμενοι το Βιετνάμ

Ακτιβιστές στην Κολούμπια δεν ξεχνούν -και κάνουν συνδέσεις- τις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Χιλιάδες συνελήφθησαν και υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Τέσσερις φοιτητές στο Οχάιο σκοτώθηκαν το 1970 όταν η Εθνική Φρουρά άνοιξε πυρ.

Ο θάνατός τους προκάλεσε μια πανεθνική φοιτητική απεργία και εκατοντάδες πανεπιστήμια έκλεισαν.

ΙΝ

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook