Ιστορική μέρα για την Μ. Βρετανία – Τελευταίες ώρες πριν το Brexit

Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2020 15:07

Ιστορική μέρα για την Μ. Βρετανία – Τελευταίες ώρες πριν το Brexit

Σάρκα και οστά παίρνει σήμερα κατά την 1 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος το περιβόητο Brexit. Η Βρετανία αποχωρεί και επίσημα από την ΕΕ μετά από 47 χρόνια, με τα Μέσα Ενημέρωσης να έχουν, όπως αναμενόταν, ως πρώτο θέμα, την ιστορική αυτή στιγμή.

Η εφημερίδα Guardian έχει στο πρωτοσέλιδό της την βρετανική σημαία στην άμμο, γράφοντας στο πρωτοσέλιδό της: «Μικρό νησί. Το μεγαλύτερο στοίχημα για μία γενιά». Ήταν από τα λίγα ΜΜΕ που στα πρωτοσέλιδα του που έδειξε προβληματισμό, καθώς στα υπόλοιπα το κλίμα είναι… πανηγυρικό.

Η Telegraph αναφέρει πως το Brexit «δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή».

Από την πλευρά της η Daily Mail κάνει λόγο για «μια νέα αυγή για τη Βρετανία».


Η Metro αναφερόμενη στην ΕΕ, γράφει στον τίτλο της «Ευχαριστούμε και αντίο», ενώ η Daily Express πανηγυρίζει, αναφέροντας «Ναι, τα καταφέραμε». Προβληματισμό έδειξε και η «I», κάνοντας λόγο για «βήμα στο άγνωστο».

Brexit: Πανηγυρικό το κλίμα και στους βουλευτές

Εξίσου πανηγυρικό είναι το κλίμα στην πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, αλλά ιδίως στην κυβέρνηση, με τον Μπόρις Τζόνσον να ετοιμάζεται να φωταγωγήσει τόσο την Ντάουνινγκ Στριτ, όσο και άλλα σημεία του Λονδίνου, ενώ θα κάνει και διάγγελμα, λίγη ώρα πριν την επίσημη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, φανατικός υποστηρικτής της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ετοιμάζει ένα μεγάλο πάρτι στην πλατεία του Κοινοβουλίου, την ώρα που ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κρατάει πιο χαμηλούς τόνους, έχοντας προγραμματίσει εκδήλωση ενημέρωσης για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη χώρα, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συμβουλεύονται ειδικούς δικηγόρους για το πρόγραμμα εγκατάστασης για το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία (EU Settlement Scheme).

Brexit: Τι θα αλλάξει από την 1η Φεβρουαρίου

Οι καθημερινές συναλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγή ως το 2020. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 11 μηνών Λονδίνο και Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν τη μελλοντική τους σχέση. Ωστόσο ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα υπάρξουν κάποιες πρακτικές αλλαγές,

Η μεταβατική περίοδος έχει ως στόχο να αποφευχθεί μια βίαιη ρήξη αλλά και να δοθεί χρόνος για να διαπραγματευθούν οι δύο πλευρές τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ, κάτι που φαίνεται ωστόσο δύσκολο να ολοκληρωθεί μέσα στον υπολειπόμενο χρόνο. Με βάση τη Συμφωνία, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί μόνο μία φορά, μέχρι τα τέλη του 2022. Αλλά ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να συμπεριλάβει αυτή τη διάταξη στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα, απαγορεύοντας την παράταση.

66 εκατομμύρια κάτοικοι λιγότεροι

Την Παρασκευή τα μεσάνυκτα η ΕΕ θα χάσει για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της, το οποίο είναι ένα από τα πιο πλούσια και πιο μεγάλα της Ένωσης.

Με την αποχώρηση 66 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ θα μειωθεί στα περίπου 446 εκατομμύρια. Το έδαφός της θα μειωθεί κατά 5,5%.

Αν κάποτε η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει στην ΕΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει κανονικά την ενταξιακή διαδικασία.

Οι θεσμοί

Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κατέβει η σημαία της Βρετανίας κάτι που θα συμβολίσει και μια πραγματική αλλαγή: αποχωρώντας από την ΕΕ η Βρετανία θα γίνει «τρίτη χώρα».

Κανένας από τους 73 Βρετανούς ευρωβουλευτές που εξελέγησαν τον Μάιο του 2019 δεν θα επιστρέψει στο Στρασβούργο. 46 από τις έδρες τους θα κρατηθούν για τα νέα κράτη μέλη και οι 27 θα αναδιανεμηθούν σε άλλες χώρες.

Το Λονδίνο δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να προτείνει Ευρωπαίο επίτροπο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα καλείται στις ευρωπαϊκές συνόδους, ενώ τα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα συμμετέχουν στις υπουργικές διασκέψεις.

Ως πολίτες τρίτης χώρας οι Βρετανοί δεν θα μπορούν πλέον να εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη λάβει διπλή υπηκοότητα για να μπορέσουν να παραμείνουν στα πόστα τους.

Αντίθετα η Βρετανία θα συνεχίσει να καταβάλει τα χρήματα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Δικαιώματα πολιτών

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,2 εκατομμύριο Βρετανοί ζουν σε χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, 2,9 εκατομμύρια πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού.

Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, οι άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί εκατέρωθεν της Μάγχης πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα υποδοχής.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να εγγραφούν για να λάβουν το δικαίωμα αυτό. Για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ οι διαδικασίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η ελευθερία της μετακίνησης θα ισχύει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Οι διαπραγματεύσεις

Η Βρετανία έχει ήδη περάσει πολλά χρόνια να διαπραγματεύεται τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Όμως οι διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν σε νέα φάση από την Παρασκευή. Ήδη ο Μπαρνιέ συζητά με τα κράτη μέλη για να καθοριστεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, κυρίως στον εμπορικό τομέα.

Αντίθετα με τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που επικυρώθηκε από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εμπορική συμφωνία ίσως να πρέπει να επικυρωθεί από περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

Ωστόσο μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα εξακολουθήσει να υπόκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Brexit: Τι ισχύει για τους Έλληνες φοιτητές

Σε δηλώσεις προέβη η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα και μια απόφαση που όπως φαίνεται έχει το σεβασμό και του ελληνικού λαού.

Όπως εξήγησε η κυρία Σμιθ, για όσους Έλληνες και Ευρωπαίους μένουν ήδη εκεί και όσους έρχονται το 2020, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα, αυτό που θα αλλάξει θα ισχύει για όσους έρχονται μετά την έξοδο της χώρας.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι σκοπός της Βρετανίας είναι να μείνουν φίλοι και έτεροι σύμμαχοι με την Ευρώπη.

Σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα είπε: «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Οι Βρετανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα με πολύ καλό μάτι». Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι σε ισχύ τίθεται και επισήμως από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελετή εξόδου θα συνοδευτεί από εκδηλώσεις.

Το Brexit φέρνει αναβολές και ακυρώσεις διακοπών στους Βρετανούς

Σύμφωνα με την πλατφόρμα κρατήσεων Holiday Extras, η οποία πραγματοποίησε έρευνα σε δείγμα 2000 ατόμων, με ορίζοντα το Brexit της 31ης Ιανουαρίου, το 20% θα αναβάλει τις διακοπές του και το ποσοστό αυτό, αυξάνεται στο 30%, για την ηλικιακή ομάδα 35-44

Με πληροφορίες από το money -tourism.gr, το cnn.gr και το i – efimerida.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook