Κλιματική αλλαγή: Κραυγές αγωνίας από τα θύματά της – «Τα παιδιά μας δεν θα επιβιώσουν»

Δημοσιεύτηκε στις 23/04/2024 14:45

Κλιματική αλλαγή: Κραυγές αγωνίας από τα θύματά της – «Τα παιδιά μας δεν θα επιβιώσουν»

Ο Julian Medina προέρχεται από μια γενιά ψαράδων με μεγάλη ιστορία στα βόρεια του Κόλπου του Morrosquillo της Κολομβίας όπου χρησιμοποιούν μικρής κλίμακας και συχνά παραδοσιακές μεθόδους για να πιάσουν ψάρια όπως το σκουμπρί και ο τόνος.

Ο Medina μπήκε στον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά σύντομα επέστρεψε στις ρίζες του και κατέληξε να ηγείται μιας αλιευτικής οργάνωσης. Επιπλέον για χρόνια αγωνίζεται κατά των εταιρειών που καταπατούν τα ορυκτά καύσιμα, της ρύπανσης και της υπεραλίευσης που καταστρέφουν το ευαίσθητο οικοσύστημα του κόλπου και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων.

Ο ίδιος, μιλώντας στον Guardian, αποκάλυψε πως την τελευταία δεκαετία η ψαριά του έχει μειωθεί κατά 70%, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη πείνα μια ήδη φτωχή περιοχή.

«Τώρα τα ψάρια —που υπό άλλες συνθήκες θα μας πρόσφεραν μια ασφάλεια για το μέλλον— είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος από το κανονικό» επισημαίνει.

Ο Medina είναι θυμωμένος τόσο με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που καταλαμβάνουν μέρος των ακτών και δημιουργούν πετρελαιοκηλίδες όσο και με τις τοπικές αρχές που τις αδειοδοτούν.

«Βλέπουμε πώς η βιομηχανική δραστηριότητα επηρεάζει ολόκληρο το οικοσύστημά μας», λέει. «Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το περιβάλλον μας. Είναι αγώνας και προσπαθούμε να τον κάνουμε ορατό για να ακουστεί» προσθέτει.

Η έρευνα υποκινήθηκε από την Κολομβία και τη Χιλή, οι οποίες μαζί ζήτησαν από αμερικανικό δικαστήριο να καθορίσει ποιες νομικές ευθύνες έχουν τα κράτη για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να σταματήσουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αργά ή γρήγορα τα πράγματα με τα οποία έχω μεγαλώσει, οι μικρότερες αδερφές μου δεν θα μπορέσουν να τα ζήσουν»

Το λεπτομερές αίτημα επιδιώκει σαφήνεια σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών, των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών – την ιδέα ότι όλες οι χώρες πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ορισμένες θα πρέπει να φέρουν μεγαλύτερο βάρος.

Εκτός από τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ρωτά πώς τα κράτη πρέπει να αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη απώλεια και ζημιά.

Οι επιπτώσεις δεν είναι ίδιες για όλους

Αν και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο, οι δύο χώρες είπαν στο δικαστήριο ότι οι επιπτώσεις της δεν βιώνονται ομοιόμορφα ή δίκαια. Η επιστολή αίτησής τους προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι στη Χιλή και την Κολομβία αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες καθημερινά μέσω των ξηρασιών, πλημμυρών, κατολισθήσεων και πυρκαγιών.

«Αυτά τα φαινόμενα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ανταποκριθούμε επειγόντως και με κριτήριο την ισότητα, της δικαιοσύνη, τη συνεργασία και τη βιωσιμότητα, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφεραν.

Τα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο συνδέουν ολοένα και περισσότερο την κλιματική κρίση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτόν τον μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε για πρώτη φορά ότι οι αδύναμες κυβερνητικές πολιτικές για το κλίμα παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πολλοί επιστήμονες έρχονται και μελετούν τι συμβαίνει… Αλλά εμείς που ζήσαμε τις αλλαγές… είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται οι φωνές μας»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω αμερικανικό δικαστήριο στο οποίο απευθύνθηκαν η Κολομβία και η Χιλή είναι το μοναδικό που δέχεται γραπτές παρατηρήσεις από οργανισμούς και άτομα, ενώ έχει προσκαλέσει πολλούς απ’ αυτούς σε ακροάσεις.

Ο Medina και άλλοι θα μιλήσουν στο δικαστήριο με την υποστήριξη της Asociación Interamericana para la Defensa del Ambiente (Aida), μιας οργάνωσης περιβαλλοντικού δικαίου που δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική.

«Θέλω να προσπαθήσω να τους πω πόσο σημαντικό είναι να φανούν οι μελλοντικές γενιές»

Η 18χρονη Jovana Hoschitalek, 18, δασκάλα και ακτιβίστρια από την Γρενάδα, έχει δει σημαντικές αλλαγές στον τόπο της.

«Η θάλασσα ανεβαίνει, αρκετά από τα φυτά μας πεθαίνουν και το νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιο», είπε. «Αργά ή γρήγορα τα πράγματα με τα οποία έχω μεγαλώσει, οι μικρότερες αδερφές μου δεν θα μπορέσουν να τα ζήσουν».

«Θέλω να προσπαθήσω να τους πω πόσο σημαντικό είναι να φανούν οι μελλοντικές γενιές γιατί… τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν από το σκληρό κλίμα που θα έρθει εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν δραστικά», τονίζει η ίδια.

«Πολλά ζητήματα που πρόκειται να τεθούν μπορεί να φαίνονται ασύνδετα», δήλωσε η Μαρτσέλα Ριμπέιρο, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον της Aida. «Αλλά αυτό που πιστεύω ότι είναι πραγματικά όμορφο [για] να ακούς απευθείας από τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος και τις κοινότητες είναι ότι μπορούν να εντοπίσουν πού ή πώς συνδέονται αυτά τα περιβαλλοντικά ζητήματα με την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η ικανότητά τους να προσαρμοστούν», εξήγησε.

Με την εν λόγω δίκη διάφορες οργανώσεις ελπίζουν ότι ήδη υπάρχουσες αγωγές και αναφορές για το κλίμα θα «τονωθούν» και λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές εγχώριες ή περιφερειακές διαφορές για το κλίμα.

«Εμείς γνωρίζουμε το περιβάλλον μας, τα εδάφη μας, ξέρουμε τι συμβαίνει», είπε ο Medina. «Πολλοί επιστήμονες έρχονται και μελετούν τι συμβαίνει και μπορούν να δώσουν το πλαίσιο. Αλλά εμείς που ζήσαμε τις αλλαγές… είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται οι φωνές μας».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook