Λαζάρου: Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, άλλαξαν επάγγελμα – Έχει ακριβύνει πολύ η πρώτη ύλη

Αυτό το τσουβάλιασμα 530 ευρώ κάθετα σε όλους δημιούργησε πολλά προβλήματα στον 60χρονο, με δύο παιδιά στο Λύκειο, υπογράμμισε ο γνωστός σεφ.
Η αγορά θα κάνει δύο χρόνια να ισσοροπήσει, εκτίμησε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.
«Στα επισιτιστικά επαγγέλματα, στον χώρο της εστίασης και του ξενοδοχείου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στην αγορά. Άλλαξαν κατεύθυνση. Άλλαξαν επάγγελμα. Δεν μπορείς να κάτσεις στην αναστολή με 530 ευρώ τόσο καιρό. Κάποιοι πήραν τα βουνά, κάποιοι πήραν τα λαγγάδια, κάποιοι πήραν τα καράβια. Και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ευρωπαϊκό. Έχω φιλους στην Αγγλία που με ρωτούν αν έχω κανέναν μάγειρα να τους στείλω. Αυτό θα δημιουργήσει για τα επόμενα δύο χρόνια μια δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Λαζάρου και τόνισε ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση:
«Επρεπε να δούμε κάποια πράγματα από την αρχή της αναστολής. Αυτό το τσουβάλιασμα 530 ευρώ κάθετα σε όλους δημιούργησε πολλά προβλήματα στον 60χρονο, με δύο παιδιά στο Λύκειο. Όχι στον 18χρονο, που δεν έχει υποχρέωση. Και δεν λέω μην πάρει τα 530 ο 18χρονος, αλλά δεν μπορεί να παίρνει μόνο τα 530 ο 60χρονος, με 25 χρόνια ένσημα».
Αναφερομένος στο κόστος των πρώτων υλών, ο κ. Λαζάρου εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις τιμές που έχουν πάρει την ανηφόρα: «Έχουν πάρει τον ανήφορο. Στην Ελλάδα έχουμε ακριβά logistics. Σε δρόμους που δεν είχαμε βγάλαμε τα τρένα και βάλαμε νταλίκες με ακριβά διόδια. Εχουμε εισαγωγές που παρουσιάζουν αρρυθμίες. Το ντόπιο μας προϊόν (πρωτογενής τομέας) δεν πάει καλά, δεν δώσαμε την απαραίτητη προσοχή, και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στις τροφοδοσίες μας και στις αγορές μας. Εχει ακριβύνει πάρα πολύ η πρώτη ύλη».
Αναφορικά με το πώς θα λειτουργεί η εστίαση, υπογράμμισε: «Τα βλέπω όλα με ψυχραιμία γιατί δεν μπορώ να κάνω και διαφορετικά. Τουλάχιστον σε εμάς τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Κάποιος παίρνει και κάνει μια κράτηση. Εκεί γίνεται μια ερώτηση, οπότε είναι λίγο τακτοποιημένα τα πράγματα. Το πρόβλημα είναι με άλλους συναδέλφους, που υπάρχει ένα πεζοδρόμιο με καρέκλες και τραπεζάκια και ο περαστικός, ο επισκέπτης, ο τουρίστας πάει και κάθεται. Πώς θα τα αντιμετωπίσει αυτά ο άνθρωπος; Επίσης, υπάρχουν και μαγαζιά που είναι πολύ μικρότερα. Εγώ έχω χώρους. Εχω τους εσωτερικούς, έχω την ταράτσα, τα άιθρια στην παραλία, έχω ένα προνόμιο δηλαδή».
Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είπε: «Τώρα, αν θα πάμε σε κάθετο, υποχρεωτικό εμβολιασμό, ας το αποφασίσουμε κι ας το τηρήσουμε, ό,τι έγινε με το τσιγάρο, Δεν μπορεί, όμως, ο εστιάτορας να είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός. Θα υπάρχουν προστριβές. Εγω έχω βάλει σε όλο το κτίριο μηχανήματα πιστοποιημένα που καθαρίζουν τον αέρα. Και οι χώροι είναι κλιματιζόμενοι. Το θέμα είναι να αποφασίσουμε τι μαγαζιά θέλουμε: του 1800 ή του 2020; Γιατί σε μια θερμοκρασία 40 βαθμούς δεν μπορείς να φας στο μπαλκόνι ούτε στον αίθριο χώρο Επίσης, από τη στιγμή που λέμε ότι είμαστε τουριστικό προϊόν, πρέπει να δώσουμε και καθαρά και ασφαλή μαγαζιά, αλλά και μαγαζιά του 2020, με ένα περιβάλλον καθαρό και δροσερό».
«Βλέπουμε τη μετάλλαξη να καλπάζει. Πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Είχαν πει ότι θα προηγηθούν κάποια επαγγέλματα . Εγώ θυμάμαι τον Απρίλιο που έφευγαν τα παιδιά να πάνε να βρουν δουλειές στα νησιά και δεν τους άφηναν στο λιμάνι να μπουν στα βαπόρια επειδή δεν είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Κάποια επαγγέλματα για να κρατούσαμε τη χώρα μας «πράσινη», για να έχουμε επισκέπτες – γιατί χάνουμε μια δεύτερη χρονιά…», πρόσθεσε ο σεφ.
«Εγώ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια το φαγητό στα ξενοδοχεία θα πηγαίνει από logistic και απο μεγάλες εταιρείες. Δεν θα έχουμε εργαζόμενους. Είμαστε μια κατεχοξήν τουριστική χώρα και αυτή τη στιγμή το προσωπικό μας δεν φθάνει να καλύψει τις ανάγκες μας. Η αγορά θα κάνει δύο χρόνια να ισσοροπήσει», εκτίμησε ο κ. Λαζάρου.