O Δ. Βρύσαλης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Δημοσιεύτηκε στις 25/04/2024 18:06

O Δ. Βρύσαλης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
Παρέμβαση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και μέλους του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρη Βρύσαλη,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Όπως αναφέρει :
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας.
Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων ακόμη και στην περίοδο της επιδημίας (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.272 τον Ιανουάριο 2024).
Στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας ή υπάρχουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που συχνά παρέχουν ψευδεπίγραφες υπηρεσίες και δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου  – αν και είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία – με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου.
Εξακολουθούν να μην καταγράφονται τα κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών που είναι συχνότατα στον κλάδο μας, με συνηθέστερα τις μυοσκελετικές (2η σε συχνότητα μετά τον κλάδο των Κατασκευών) και ψυχοκοινωνικές παθήσεις (σύμφωνα με μελέτες, «εργασιακό άγχος» αναφέρει το 52% των υγειονομικών) ενώ και το κυκλικό ωράριο επιβαρύνει την υγεία π.χ. με την διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών .
Χαρακτηριστικό είναι ότι, από την έναρξη της επιδημίας COVID, παραβιάζονται συστηματικά η Ευρωπαϊκή Οδηγία 739/2020 και τα Π.Δ. 186/95 και 102/2020 για τη λήψη μέτρων για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARS-COV-2 και δεν αναγγέλλονται στην επιθεώρηση εργασίας τα κρούσματα σε υγειονομικούς ως περιπτώσεις επαγγελματικής ασθένειας, όπως ορίζεται από το άρθρο 18 του νόμου 3850/2010.
Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων κλπ) και ταυτόχρονα, με προκλητικά αντιεπιστημονικά τρόπο, μια σειρά επαγγελμάτων, όπως μαίες, βοηθοί θαλάμου, επισκέπτες υγείας, καθαριστές, παραιατρικό προσωπικό διαγνωστικών εργαστηρίων «υποβιβάζονται» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.
Ακόμα και πιο εξοργιστικό είναι ότι συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν προχωρεί ούτε η υλοποίηση του σχετικού πορίσματος της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας.
Ενδεικτικές της συνεχιζόμενης κοροϊδίας σε βάρος μας ήταν οι προκλητικές δηλώσεις του τότε υφυπουργού Εργασίας στις 4 Μαρτίου 2021, ότι δήθεν «βελτιώθηκαν οθ συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία», για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Χαρακτηριστική είναι και η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, πού ΔΕΝ έγραψε «ούτε λέξη» για τις απαράδεκτες δηλώσεις, στο δελτίου τύπου της, αλλά «ανακάλυψε» ότι «το υπουργείο «εξετάζει όλες τις παραμέτρους»
Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας- εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Τα νοσοκομεία «επιχειρηματικές μονάδες» θα λειτουργούν με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε., στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.
Γι’ αυτό δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας, που θεωρούνται «περιττό κόστος» για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Γι’ αυτό, παραμένουν οι περικοπές στους μισθούς μας και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας.
Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών, ασφαλιστικών και φαρμακευτικών εταιρειών (ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών αγγίζει τα 2 δις), αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, για τις λαϊκές οικογένειες η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο τεράστιας κερδοφορίας.
Πολύτιμες υπηρεσίες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσφέρουν οι πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ που συστηματικά αποκρύπτουν ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι οι κερδισμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «αφωνία» τους για την εφαρμογή των DRG και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
 Απαιτείται, επομένως, να συνεχισθούν και να δυναμώσουν οι κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις των Σωματείων των υγειονομικών με τα υπόλοιπα σωματεία και μαζικούς φορείς για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασθενών. Για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία που είναι η πηγή των προβλημάτων για ασθενείς και εργαζόμενους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στις μονάδες υγείας. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.
► Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.  Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Εφαρμογή 5ήμερου – 6ωρου – 30ωρου με 1 εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, και 1 νυχτερινή βάρδια για όσους δουλεύουν κυκλικό ωράριο
► Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση τους σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας
 
Συνεχίζουμε τον αγώνα – Τιμάμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 10πμ

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook