Δ/ντης 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου: «Θέτουμε εκτός σχολείου τα κινητά γιατί πλήττεται η ψυχική υγεία, η απόδοση και η κοινωνικότητα -Το 95% των μαθητών μας έχει smart phones»

Δημοσιεύτηκε στις 20/03/2024 17:42

Δ/ντης 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου: «Θέτουμε εκτός σχολείου τα κινητά γιατί πλήττεται η ψυχική υγεία, η απόδοση και η κοινωνικότητα -Το 95% των μαθητών μας έχει smart phones»

Τους λόγους για τους οποίους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου μαζί με τους γονείς αποφάσισαν να θέσουν εκτός σχολείου τα κινητά τηλέφωνα επεξήγησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Σφυράκης επισημαίνοντας πως: «Το 95% των μαθητών μας έχει smart phones»

Για την εικόνα που έχει ως διευθυντής σε ότι αφορά την χρήση κινητού τηλεφώνου στα σχολεία ο κ. Σφυράκης ανέφερε: Κοιτάξτε δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά τα τελευταία χρόνια, επιδεινώνεται το πρόβλημα. Ίσως το 90 με 95% των παιδιών που έρχεται στο σχολείο, έχει μαζί στου στο σχολείο ή επάνω του ή στην τσάντα του smartphone. Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το τηλέφωνο, είναι η χρήση του την ώρα που είναι το παιδί στο σχολείο και οι επιπτώσεις που έχει και στην συμπεριφορά του, την ίδια την κοινωνική του συμπεριφορά, την συναισθηματική του ισορροπία και την απόδοση του στα μαθήματα. Αυτό που παρατηρούμε, αυτό και προσπάθησα να ενημερώσω τους γονείς. Ότι το παιδί, όλη την ώρα που είναι στο σχολείο, έχει σκεφτεί να ανοίξει το κινητό, να δει αν έχει μηνύματα, να απαντήσει, να δείξει κάποιο story, , να ακούσει κάτι, να δει κάτι, άρα αποσπάται από την προσοχή του στο μάθημα,  και επίσης όλη την ώρα που το είναι σε διάλειμμα ή σε κάποια ώρα που θα υπάρχει κενό δεν κάνει άλλη δουλειά από το να κοιτά το κινητό του.  Όλοι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, φαντάζομαι βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση γιατί πρέπει να απαγορεύσουμε τη χρήση τους μέσα στο σχολείο. Από την άλλη, η ίδια η νομοθεσία δεν επιτρέπει κατάσχεση της συσκευής, αυτό που επιτρέπει είναι να καλέσουμε τον γονέα για να κάνουμε συστάσεις, να δώσουμε κάποια παιδαγωγικά μέτρα και μικρές ποινές που προβλέπονται. Το θέμα δεν είναι οι ποινές, αλλά ότι  μόνοι μας εμείς σαν καθηγητές ή σαν δάσκαλοι δεν μπορούμε  να επιβάλουμε αυτή την εφαρμογή του νόμου, την απαγόρευση δηλαδή, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια του γονέα. Αυτό που φάνηκε τελευταία είναι ότι και οι γονείς έχουν ανάγκη τη δικιά μας συνεργασία και βοήθεια για να μπορούν οι ίδιοι να επιβληθούν στα παιδιά τους. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν και συζητώντας με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, είπαμε να βοηθήσουμε όλους τους γονείς, έχοντας στείλει αυτή την δημοσιοποίηση στην ουσία των κανόνων και να πούμε ότι πλέον κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια γονείς και εκπαιδευτικοί να περιορίσουμε τη χρήση των smartphones στο σχολείο. Τα κινητά έχουν και κάποιες επιπτώσεις στην κοινωνική και συναισθηματική συμπεριφορά των παιδιών. Εντοπίζονται δηλαδή πολύ περισσότερες γνωματεύσεις, διάσπασης προσοχής, μαθησιακών δυσκολιών που κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να οφείλεται και στη χρήση των κινητών. Εκεί λοιπόν αποφασίσαμε όλοι μαζί ότι κάτι πρέπει να γίνει και κάνουμε αυτή την αρχή. Δεν είναι κάτι καινούργιο, το κάνουμε κάθε χρόνο στα σχολεία και όλα τα σχολεία προσπαθούν να επιβάλλουν αυτή την απαγόρευση. Ελπίζουμε με τη συνεργασία των γονέων να κάνουμε κάτι παραπάνω και να έχουμε έστω και μια μικρή επιτυχία, σε ότι αφορά  τον περιορισμό της χρήσης των κινητών. Ότι και να κερδίσουμε είναι κέρδος για τα παιδιά.»

Για τη δίακριση των smartphone από ένα απλό τηλέφωνο κινητό παλαιάς τεχνολογίας, ο κ. Σφυράκης απαντά: «Επειδή, υπάρχει η  δικαιολογία των γονέων όσον αφορά το γιατί δίνουν στα παιδιά τους κινητό τηλέφωνο, ότι το κάνουν γιατί ανησυχούν κι είναι απόλυτα κατανοητό αυτό γιατί κι εμείς γονείς, είμαστε και γνωρίζουμε ότι κι αυτοί θέλουν να έρχονται σε επαφή με τα παιδιά τους,  όταν βγουν από το σχολείο όταν συμβεί κάτι, ή όταν αυτά θέλουν να τους ειδοποιήσουν, για αυτό το λόγο λοιπόν, είπαμε πως μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την επικοινωνία μέσω της χρήσης κινητών τηλεφώνων παλαιάς τεχνολογίας. Υπάρχουν τα κινητά απλής χρήσης είναι και πολύ οικονομικά, τα οποία σου επιτρέπουν να κάνεις κλήση και να στείλεις sms.  Δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, ίσως να μην έχουν καν φωτογραφική μηχανή, αυτό δεν δημιουργεί και προβλήματα στα παιδιά και στην επικοινωνία τους με τους γονείς που ανησυχούν. Τέτοιες συσκευές κοστίζουν  10 φορές και παρακάτω από το κόστος των smartphone.»

Για το αν υπάρχει διάθεση από τα παιδιά να κλείσουν εντελώς το κινητό κατά τη διάρκεια που βρίσκονται εντός της σχολικής μονάδας ο κ. Σφυράκης απαντά: «Σε αυτές τις 2 μέρες που έχουμε εφαρμόσει αυτό το μέτρο, στο γραφείο της διεύθυνσης ήρθε ένα κινητό τηλέφωνο που κατά μέσο όρο τη μέρα μπορεί να παίρναμε και 10 κινητά τηλέφωνα από παιδιά, χωρίς τις παρατηρήσεις που κάναμε στο διάλειμμα. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι σαν αρχή φαίνεται ότι τα παιδιά έχουν κατανοήσει την σπουδαιότητα της κίνησης αυτής. Φαίνεται ότι και οι γονείς έκαναν ένα βήμα παραπάνω και μίλησαν στα παιδιά τους και  αυτά βρήκαν μπροστά τους  γονείς με μια στάση σταθερή, τώρα πρέπει κι εμείς  να δείξουμε σαν καθηγητές αυτή τη σταθερή στάση. Να το υπενθυμίζουμε καθημερινά στους μαθητές όπως κάνουμε τις υποχρεώσεις τους και επίσης να τους επιβραβεύσουμε στην δυνατότητα που δείχνουν να τηρήσουν την νομοθεσία και τους κανονισμούς του σχολείου. Εμείς και οι γονείς θα θέλαμε στο τέλος της χρονιάς το σχολείο να είναι ένα εξάωρο της μέρας στο οποίο οι μαθητές δεν θα χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο. Εμείς θα προσπαθήσουμε και σαν Σύλλογος Διδασκόντων να εφαρμόσουμε ανάλογο Νόμο και για εμάς τους ίδιους, ώστε εφόσον ως εκπαιδευτικοί δίνουμε το παράδειγμα, να αποφεύγουμε την χρήση κινητού τηλεφώνου σε κοινόχρηστο χώρο. Γιατί κακά τα ψέματα, δεν μπορούμε εμείς να ζητάμε να τηρηθούν κάποιοι κανονισμοί όταν εμείς δεν κάνουμε το ανάλογο.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook