Δ. Σταθακόπουλος: «Με τη Διακήρυξη των Αθηνών προσφέραμε στην Τουρκία τη κολυμβήθρα του Σιλωάμ – Όλα τα διεθνή σημάδια διαμορφώνουν συνθήκες Γ΄ Παγκόσμιου πολέμου»

Δημοσιεύτηκε στις 08/05/2024 17:46

Δ. Σταθακόπουλος: «Με τη Διακήρυξη των Αθηνών προσφέραμε στην Τουρκία τη κολυμβήθρα του Σιλωάμ – Όλα τα διεθνή σημάδια διαμορφώνουν συνθήκες Γ΄ Παγκόσμιου πολέμου»

Την άποψη πως με τη Διακήρυξη των Αθηνών προσφέραμε στην Τουρκία τη κολυμβήθρα του Σιλωάμ εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Δρ Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά – δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Δημήτρης Σταθακόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων όλα εκείνα τα σημεία που θεωρεί πως διαμορφώνουν συνθήκες Γ΄ Παγκόσμιου πολέμου.

Για το αν είναι αχρείαστη η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία ο κ. Σταθακόπουλος απαντά: «Η Τουρκία διαχρονικά ότι κάνει συνεχίζει να τα κάνει και μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου του 2023. Δηλαδή, το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ενεργό, συνδιαχείρηση  της εκμετάλλευσης του Αιγαίου. Αμφισβήτηση ΑΟΖ υφαλοκρυπίδας,  θέλει στα νησιά μας αποστρατικοποίηση χαρακτηρίζει τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν αναγνωρίζει καν το Καστελόριζο ως ελληνική επικράτεια θεωρεί ότι είναι Τουρκική κι ότι ανά πάσα στιγμή και κολυμπώντας πάνε και το παίρνουν πίσω και πολλά, πολλά άλλα. Αν δεν είχαμε κάνει συμφωνία της Αθήνας στις 07/12/23 θα θεωρούσαμε την Τουρκία προκλητική. Από την συνθήκη όμως και μετά έχουμε κάνει τα πικρά γλυκά, και είναι σαν να μη γίνεται τίποτα. Γιατί συμβαίνει αυτό ; Αυτό συμβαίνει γιατί η  ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως είπα, εξαρτάται από τους συμμάχους μας. Οι σύμμαχοί μας είπαν αυτή τη στιγμή πως πρέπει το ΝΑΤΟ να είναι σε ρύθμιση και όχι σε αρρυθμία. Ως εκ τούτου λοιπόν, μας είπαν πως θα συνεχίζετε σε καλό κλίμα, θα βρέχει, αλλά θα λέτε ότι δεν βρέχει, θα είναι σκοτάδι, αλλά θα λέτε ότι έχει ήλιο και παρότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι αναθεωρητική, όπως και ήταν πριν την 07/12 όπου θα λέγαμε ότι αυτά που κάνει η Τουρκία είναι προκλήσεις και θα ζητούσαμε μέτρα εις βάρος της, τώρα παρότι τα συνεχίζει και τα λέει και τα κάνει, εμείς θα λέμε ότι δεν τρέχει τίποτα και  θα συναντηθούμε γιατί πρέπει να το δούμε, διότι η εντολή που έχουμε από τους συμμάχους μας είναι να μην δημιουργηθούν αρρυθμίες στο ΝΑΤΟ.  Για εμάς δεν έχει λόγο να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, για την Ελληνική διπλωματία ναι δεν τρέχει τίποτα. Η ελληνική διπλωματία εξαρτημένη, από τις συμμαχίες της πρέπει να παίξει αυτό το χαρτί.  Η Τουρκία θα τραβήξει το δικό της δρόμο κάποια στιγμή, αυτό είναι δεδομένο. Όταν έρθουν οι συνθήκες θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Θα αναπτύξει πολεμική ρητορική κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Πρόκειται για κράτος 85 εκατομμυριών, κι εμείς κοιτάμε μόλις τα 25 που είναι προς τη δύση. Όμως τα 60 εκατομμύρια των Τούρκων από τα 85, δηλώνουν βαθιά αντιαμερικανική αντιδυτική άποψη και θέλουν να ξεκόψουν τελείως και να γίνει η Τουρκία ένα είδος Ιράν.»

Για τα διεθνή σημάδια που διαμορφώνουν συνθήκες Γ΄ Παγκόσμιου πολέμου ο κ. Σταθακόπουλος ανέφερε:  «Ο κόσμος, βρίσκεται σε μια παγκόσμια αναστάτωση που ιστορικός του μέλλοντος θα χαρακτηρίσει την περίοδο 2008 – 2030 περίπου ως παγκόσμιο πόλεμο Τρίτο. Το λέω αυτό, διότι ο πρώτος και ο Δεύτερος, δεν χαρακτηρίστηκαν έτσι εν δράσει, χαρακτηρίστηκαν από τους ιστορικούς εκ των υστέρων λόγω των συνεπειών που είχαν στην παγκόσμια ανθρωπότητα και την κοινωνία, και την οικονομία. Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ονομαζόταν αρχικά Μεγάλος Πόλεμος. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ονομαζόταν Πόλεμος κατά του φασισμού, του ναζισμού και υπέρ της ελευθερίας. Ονομάστηκαν παγκόσμιοι εκ των υστέρων. Και ειδικά όταν μπήκε και στους 2 πολέμους οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τι χαρακτηριστικά είχαν αυτοί; Η αδυναμία της κοινωνίας των εθνών τότε να λύσουν τα προβλήματα των χωρών, αναθεωρητισμός που υπήρχε τότε ο λαϊκισμός, ο οποίος γέννησε το φασισμό και το ναζισμό. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 που κράτησε για πολλά χρόνια και το κράχ το οικονομικό του 29 στην παγκόσμια οικονομία. . Άρα λοιπόν έχουμε ξεκινήσει από το 2008 με Κράχ Παγκόσμιο κι ολέθριες συνέπειες Παγκόσμιες και στην Ελλάδα κυρίως. Πανδημία, Οικονομική καταστροφή γενικώς και τα λοιπά ενεργειακά προβλήματα, πόλεμος των μεγάλων, στην Ουκρανία και το Μεσανατολικό.  200 συρράξεις μικρές ή μεγάλες ανά τον κόσμο, ασχέτως αν δεν παίζουν στις ειδήσεις καθημερινά και βεβαίως το πρόβλημα με την Κίνα. Όλα τα φαινόμενα, οι συνέπειες που έχουμε αυτή τη στιγμή στην οικονομία, στην τσέπη μας, την ενέργεια, στα πάντα είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται, ο ιστορικός του μέλλοντος για να χαρακτηρίσει αυτά τα γεγονότα παγκόσμια και τον πόλεμο ως τρίτο Παγκόσμιο. Ο δε πόλεμος, ο παγκόσμιος ο τρίτος δεν θα γίνει με τελεσίγραφα όπως ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Πόλεμος, ούτε χρειάζεται να έχει στρατιώτες, πάνε τα drones, γίνεται από μακριά όμως δεν σημαίνει ότι επειδή γίνεται από μακριά, ότι δεν είναι πόλεμος. Είναι πόλεμος, οικονομικός και κοινωνικός. Και κυρίως ξεχνάνε όλοι τους  οι εμπλεκόμενοι στη γη παγκόσμια ότι το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν δεν θα είναι ο ένας προς τον άλλον, αλλά θα είναι το περιβάλλον. Δηλαδή δεν θα έχουμε νερά, θα έχουμε ερημοποίηση, δεν θα υπάρχουν τρόφιμα, δεν θα καλλιεργείται η γη.»

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Παγκόσμια ιστορία ο κ. Σταθακόπουλος αναφέρει πως:  «Η Τουρκία τραβάει δικιά της γραμμή, και αν με αυτούς τους οποίους συνεργάζομαι ή κάνω συμμαχίες, τους εξυπηρετεί αυτό που κάνω για τον εαυτό μου καλώς έχει, η , σε αντίθεση έχει άλλη προσέγγιση. Η Ελλάδα δεν έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, η Ελλάδα λέει, δώστε μου προστασία και εγώ θα κάνω ότι μου πείτε αρκεί να με προστατεύετε. Η Τουρκία έχει χαράξει πολιτική, έχει αυτονομηθεί στην παραγωγή τροφίμων, στο απλίκα συστήματα, στην ενέργεια, έχει ετοιμαστεί  πυρηνικό εργοστάσιο και θέλει να κάνει άλλα 2, υπάρχει ο κίνδυνος  να πέσει στο λάκκο που σκάβει για τους άλλους πάντοτε αυτό στην ιστορία παίζει ως παράμετρος. Η Ελλάδα όμως από την άλλη, ά δεν έχει μακροπρόθεσμη πολιτική, γιατί  ο πολιτικός κόσμος τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει χαράξει μια κοινή ενιαία και πολιτική. Από κει και πέρα, η Ελλάδα θα κάνει ό, τι της πουν οι σύμμαχοι. Αρα λοιπόν η Τουρκία όπως το πάει και αν βγει αυτό το σύστημα, θα επιζήσει, ενώ η Ελλάδα, αναμένει οδηγίες και κατευθυντήριες που πάει ο δυτικός κόσμος. Όμως ο  δυτικός κόσμος είναι σε τεράστια σύγχυση γιατί υπάρχουν επιμέρους διαφορετικά συμφέροντα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα πρέπει λοιπόν η Ελλάδα, να είναι πιο έτοιμη, θα πρέπει να προετοιμάζεται για να μην αεροβατεί. Να είναι ρεαλιστική χώρα, οι πολίτες να είναι ρεαλιστές ούτε να φοβούνται, αλλά ούτε και να αεροβατούν και να περιμένουν ότι τα μεγάλα γεγονότα τα διεθνή, τώρα ανοίγουν.  Θα έχουμε αλλαγές, ελπίζουμε να γίνουν αναίμακτα, αλλά θα έχουν συνέπειες, στην τσέπη μας, στον τρόπο ζωή μας και σε πολλά άλλα πράγματα.»

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook