Γ. Ατσαλάκης: “Είμαι αρκετά αισιόδοξος για τον τουρισμό, αν λυθεί ένα βασικό πρόβλημα”

Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2020 12:25

Γ. Ατσαλάκης: “Είμαι αρκετά αισιόδοξος για τον τουρισμό, αν λυθεί ένα βασικό πρόβλημα”

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τον τουρισμό αλλά και για τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.

Όσον αφορά τις προβλέψεις, για το πότε θα ολοκληρωνόταν η «διαδρομή» του κορωνοϊού, μίλησε ο κ. Ατσαλάκης λέγοντας:  «Ήταν πολύ παρακινδυνευμένο, για ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως τον κορωνοϊό να κάνουμε τόσο νωρίς προβλέψεις τη στιγμή που δεν είχε κάνει κανένας άλλος επιστήμονας. Υπήρξε ένα σημαντικό κενό στον κόσμο, και ήθελε να δει τι είναι τελικά αυτό το φαινόμενο, γι’ αυτό βγάλαμε το διάγραμμα για να δείξουμε πότε θα έρθει η κορυφή και πότε θα έρθει το τέλος. Το κάναμε παράλληλα με τους επιδημιολόγους, που οι επιδημιολόγοι ψάχνουν να βρουν την οριζοντοποίηση της καμπύλης. Εμείς βρίσκοντας την κορυφή μπορέσαμε και βρήκαμε και το τέλος και έγινε με αρκετή επιτυχία παρά τα έκτακτα κρούσματα» ενώ συμπλήρωσε: «Το είχαμε πει και το είχαμε δημοσιεύσει τέλη Μαρτίου αλλά επειδή γνωρίζουμε από άλλες κρίσεις, όταν προβλέπαμε την είσοδο νέων τεχνολογιών, κάναμε κάποιες προσαρμογές και καταφέραμε και δημιουργήσαμε αυτή την επιτυχημένη πρόβλεψη».

Για το αν έχει αλλάξει κάτι στην καμπύλη, ο κ. Ατσαλάκης απάντησε: «Δεν έχει αλλάξει, όλα τα κρούσματα είναι κοντά στην καμπύλη ακόμη και αυτά τα πολλά κρούσματα, πριν από λίγες ημέρες τα 156, επειδή δεν διαχύθηκαν στην κοινότητα δεν επηρέασαν τις επόμενες ανακοινώσεις κρουσμάτων οπότε η καμπύλη προχωράει ομαλά και είναι σημαντικό ότι η έγκαιρη ανακοίνωση αυτής της καμπύλης έδωσε σε πολλούς επιχειρηματίες αλλά και στην πολιτεία ένα σημείο για το πότε θα τελειώσει η επιδημία κι έχουν ήδη ξεκινήσει και οργανώνεται η πολιτεία και οι επιχειρήσεις για την επόμενη ημέρα».

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.

«Για τον τουρισμό είμαι αισιόδοξος, αν λυθεί ένα βασικό πρόβλημα»

«Ο τομέας του τουρισμού, ο οποίος επηρεάζει συνολικά την Ελλάδα, το 20% του ΑΕΠ δημιουργείται από τον τουρισμό άμεσα κι έμμεσα και απασχολείται περίπου το 25% του εργατικού δυναμικού, είναι ένας από τους βασικούς τομείς που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και σε περιοχές όπως εμάς που είναι το 47% του ΑΕΠ. Το τι θα μπορέσουμε να σώσουμε από τον τουρισμό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Λέω να σώσουμε γιατί μέχρι τέλος Ιουνίου έρχεται περίπου το 30% των αφίξεων. Το πρώτο εξάμηνο έρχεται το 30%, αυτό σχεδόν μπορούμε να πούμε ότι έχει χαθεί. Για τον τουρισμό είμαι αισιόδοξος αρκετά αν λυθεί ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Είναι το πώς θα ταξιδεύουν τα αεροπλάνα. Αν τα αεροπλάνα έχουν κενά καθίσματα, για να τηρηθεί η αποστασιοποίηση ή αν θα γεμίζουν. Αυτό είναι ύψιστης σημασίας. Αν θα γεμίζουν εξαρτάται από το υγειονομικό πιστοποιητικό που συζητιέται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τα τεστ που θα μπορούν να γίνονται στους επιβάτες για να επιβιβαστούν» σχολίασε ο κ. Ατσαλάκης.

Για το αν βλέπει το σενάριο αυτό να προχωράει, ο Ατσαλάκης απάντησε: «Πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποια λύση μέχρι τέλος Μαΐου, με τον α ή β τρόπο, διότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές διότι από εκεί εξαρτάται ο τουρισμός. Αν γεμίζουν τα αεροπλάνα, θα πρέπει να γεμίζουν με ανθρώπους που πρέπει να αποδεικνύεται ότι δεν νοσούν. Αυτοί που έρχονται από τρίτες χώρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα τεστ στα αεροδρόμια, και στα σύνορα και στα λιμάνια για να εισέλθουν στην χώρα».

Στην ερώτηση αν αυτά τα τεστ θα επιβαρύνουν τον ταξιδιώτη ή τη χώρα, ο κ. Ατσαλάκης απάντησε: «Αυτές είναι αποφάσεις που θα παρθούν αυτή την εβδομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά βλέπουμε μια αεροπορική εταιρία η οποία υιοθετεί ένα τέτοιο τεστ, είναι δικό τους το κόστος. Το κόστος δεν είναι τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή, όσο να πετάξουν τα αεροπλάνα, διότι κινδυνεύουν και αυτά να χρεοκοπήσουν και να μεταφερθεί ο τουρισμός. Διότι η ευτυχία του ανθρώπου είναι να ταξιδεύει και πολλοί Ευρωπαίοι, θα στερηθούν να κάνουν οικονομίες προκειμένου να πάνε ένα ταξίδι. Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι ότι ο τουρίστας έχει διαφορετική ανάγκη απ’ ότι πέρσι. Είναι η ανάγκη να αισθανθεί ασφαλής και να αισθανθεί και ο ντόπιος πληθυσμός ασφαλής».

Για ότι αφορά τις τροποποιήσεις στην άφιξη και στον τουρισμό, ο κ. Ατσαλάκης ανέφερε: «Ο τρόπος μεταφοράς και λειτουργίας όλων των τουριστικών επιχειρήσεων όχι μόνο των ξενοδοχείων, θα υπόκεινται σε κάποιους κανόνες. Σήμερα δημοσιεύσαμε ένα άρθρο, το ονομάσαμε η οικονομία των ελαχίστων επαφών, σε αυτή την οικονομία θα λειτουργήσουμε τώρα. Όπου θα πρέπει να βρεθούν λύσεις να ελαχιστοποιούνται οι επαφές. Δηλαδή όταν υπάρχουν ουρές, πρέπει να γίνουν γραμμές ανά ένα μέτρο, όταν μπορούμε να κάνουμε παραγγελίες online ώστε να μειώνουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις επαφές , οι απολυμάνσεις και γενικά να πάρουμε μέτρα τα οποία θα προστατεύουν και τον ντόπιο πληθυσμό, και τους εργαζόμενους και τον τουρίστα. Αν περάσουμε έξω ένα μήνυμα ότι είμαστε ασφαλείς προορισμός και εδώ μέσα, και έχει περάσει ήδη τα μήνυμα ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τις άλλες χώρες, πιστεύω ότι ένα μέρος των τουριστών που θα επέλεγαν να πάνε Ισπανία, Ιταλία κλπ δεν θα πάνε φέτος. Θα αναζητήσουν ένα ασφαλή προορισμό που μπορεί να είμαστε εμείς. Το στοίχημα θα είναι από το υπόλοιπο 70% του τουρισμού, τι μπορούμε να σώσουμε. Εκεί περίπου το προσδιορίζουμε».

«Εμείς έχουμε προμηθεύσει με επιστημονικά στοιχεία τον ΕΟΤ, οπότε όταν αντίστοιχα τελειώνει η περίοδος της επιδημίας όπως προβλέψαμε και για την Ελλάδα, ίδιες προβλέψεις κάναμε και για σχεδόν όλες τις χώρες από τις οποίες έρχονται τουρίστες. Ο ΕΟΤ χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για να συντονίσει την κατάλληλη καμπάνια και το πότε θα ξεκινήσει. Γιατί πρέπει να γνωρίζει το τέλος, γιατί όπως καταλαβαίνεται δεν γίνεται όταν υπάρχουν θάνατοι να διαφημίζουμε τον τουρισμό. Οπότε τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στη διάθεση της πολιτείας τα επεξεργάζονται, και θα κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα» επεσήμανε ο κ. Αλατσάκης.

Στην ερώτηση αν είναι από εκείνους που θεωρεί ότι μπαίνουμε σε περίοδος που δεν έχουμε ξαναδεί ανάλογη, όσον αφορά τα οικονομικά της χαρακτηριστικά, ο κ. Ατσαλάκης απάντησε: «Δυστυχώς, και κυρίως για τον τομέα του τουρισμού που είπαμε ότι θα επηρεάσει πάρα πολύ τη χώρα, το 2009 και 2010 δεν είδαμε καμία μείωση του τουρισμού και αντιθέτως μες την δεκαετία διπλασιάστηκε ο τουρισμός. Από το 2009 μέχρι το 2019. Αυτό είχε βοηθήσει πάρα πολύ να αποσοβηστεί η μεγάλη έκταση της κρίσης. Σήμερα έχουμε μαγαζιά κλειστά για δύο  – τρεις μήνες, οι άνθρωποι χάνουν τεράστιους τζίρους, τα έξοδα τρέχουν, συγκρατούμε την ανεργία με τις οικονομικές ενέσεις που κάνει το κράτος. Το κράτος όμως δεν έχει άπειρα λεφτά, έχουμε ήδη τεράστια χρέη. Θα πρέπει να χρειαστούν χρήματα από την Ε.Ε. για να στηρίξουμε την κατάσταση και τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να είναι δανεισμός αλλά πρέπει να είναι «μεταβιβάσεις» και αν γίνει αυτό θα μπορέσουμε να αποσοβήσουμε ένα μέρος της κρίσης. Δυστυχώς τα οικονομικά στοιχεία, θα τα αισθανθούμε το τρίτο τρίμηνο, το τέταρτο και το πρώτο τρίμηνο και δεύτερο του 2021. Πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία για να μετρήσουμε τις απώλειες και γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο να λειτουργήσει ο τουρισμός οπωσδήποτε γιατί αυτό θα μειώσει την έκταση της κρίσης».

Μηδενική η ζήτηση στο πετρέλαιο λόγω της οικονομικής κρίσης

«Το πετρέλαιο όπως είδατε, έχει πέσει η τιμή του πάρα πολύ σε σημείο που να μην συμφέρει η εξαγωγή του πετρελαίου. Οι χώρες δεν έχουν τι να το κάνουν το πετρέλαιο που παράγουν έχουν γεμίσει οι χώροι αποθήκευσης, τώρα το αποθηκεύουν σε δεξαμενόπλοια τις ποσότητες που βγάζουν και ζήτηση είναι μηδενική εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οπότε οι τιμές έχουν πέσει τόσο πολύ που οι αγοραστές των πληθυσμιακών συμβολαίων πληρώνονται από τους πωλητές να αγοράσουν τζάμπα το πετρέλαιο που έχουν στα συμβόλαια που λήγουν σε λίγο καιρό. Αυτό είναι πολύ άσχημο για τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο αλλά είναι καλό για τις χώρες που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο» ανέφερε ο κ. Ατσαλάκης.

Για το αν τα παραπάνω βοηθούν τις αεροπορικές εταιρίες, με δεδομένο ότι το κόστος των καυσίμων έχει μειωθεί, ο κ. Ατσαλάκης απάντησε: «Βοηθάει αλλά εξαρτάται πότε αγόρασαν το πετρέλαιο. Γιατί το πετρέλαιο δεν πουλιέται με την σημερινή τιμή. Έχει σημασία, κάποιες μπορούν να αγοράσουν, συμβόλαια που έληγαν τέλος Μαΐου σε πολύ χαμηλές τιμές αλλά μέχρι να τα παραλάβουν και να τα χρησιμοποιήσουν χρειάζεται χρόνος. Αργότερα όμως θα βοηθηθούν σίγουρα».

Τέλος, όπως επεσήμανε ο κ. Ατσαλάκης από το 1976 δεν έχουμε ξαναδεί χαμηλότερη τιμή στο πετρέλαιο.

Aκούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Επίκουρου Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργου Ατσαλάκη στον Politica 89.8:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook