Γ. Νυσταζάκης: «Η δεξιά επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς για το 73’»

Δημοσιεύτηκε στις 17/11/2020 16:16

Γ. Νυσταζάκης: «Η δεξιά επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς για το 73’»

Την πεποίθηση πως η δεξιά επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς για το 73′ και την εξέγερση του Πολυτεχνείου εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Γιάννης Νυστάζακης, ένας εκ των πρωτεργατών της εξέγερσης και κεντρικό στέλεχος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973.

Ο κ. Νυσταζάκης περιέγραψε τις εικόνες που έζησε στα χρόνια της εξέγερσης , αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το  φοιτητικό κίνημα είχε αρχίσει να φουντώνει, αναγκάζοντας την Χούντα στην αναζήτηση τρόπων αποδυνάμωσης του.  Εξήγησε το πως δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την πτώση της Χούντας μέσω του φοιτητικού κινήματος και στο δίκτυο  στο οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:  “Λειτουργούσαμε και επικοινωνούσαμε όλοι μας ενωμένοι παρά τις όποιες κομματικές διαφορές τότε ακόμα εντός του φοιτητικού χώρου. Είμασταν οργανωμένοι αλλά κανείς δεν μας έδειξε τον κοινό δρόμο, τον κατακτήσαμε, τον ανακαλύψαμε. “

Μεταξύ άλλων μάλιστα, ο κ. Νυσταζάκης υποστήριξε πως το 73′ χάθηκε μια ιδανική ευκαιρία που θα αναμόρφωνε ολόκληρη την ιστορία του πολιτικού συστήματος έχοντας σαν αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα λάθη που τελικώς έγιναν κι έχουν γραφτεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τόνισε μάλιστα, πως οι λόγοι που χάθηκε αυτή η ιδανική ευκαιρία ήταν η πολιτική απειρία των τότε νέων και η άποψη ότι έπρεπε να υπάρχει κάποιος που θα καθοδηγήσει τον κόσμο στην πλήρη αλλαγή. “Θεωρούσαμε πως θα έπρεπε να έχουμε κάποιους καθοδηγητές, δεν είχαμε πολιτική εμπειρία και αναζητούσαμε κάποιον να μας καθοδηγήσει. Αν τα καταφέρναμε τότε ολόκληρη η ιστορία του πολιτικού συστήματος θα ήταν διαφορετική”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο, ο κ. Νυσταζάκης επισημαίνει πως: “Υπήρχαν διαφορετικά εργαλεία για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία της κοινωνίας, δεν χρειάζονταν η κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις και τις πορείες για το Πολυτεχνείο. Με την στάση του αυτή ο πρωθυπουργός  θέλησε να διχάσει τον Ελληνικό λαό και να κολακεύσει την ακροδεξιά παρέα που έχει μέσα στο κόμμα του. Θέλησε δηλαδή να οδηγήσει τα πράγματα σε σύγκρουση κι αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση γιατί ακριβώς η δεξιά ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τις αξίες και τη σημασία του Πολυτεχνείου, Για το λόγο αυτό και προσπαθεί να το υποβαθμίσει. “

 

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook