Η Κρήτη λέει «όχι» στην ενδοοικογενειακή βία

Δημοσιεύτηκε στις 17/10/2019 17:48

Η Κρήτη λέει «όχι» στην ενδοοικογενειακή βία

Με αφορμή το 5ο Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου φορέων διαχείρισης θυτών ενδοοικογενειακής βίας, που διεξάγεται 23 έως 25 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, Μαίρη Παχιαδάκη.

Σύμφωνα με την κ. Παχιαδάκη, το θέμα της διαχείρισης των θυτών είναι κάτι καινούριο που σιγά – σιγά και η Ε.Ε. μπαίνει στο κομμάτι αυτό. «Ο θύτης πρέπει να δούμε γιατί έχει πράξει ότι έχει πράξει και αναλόγως θα του δώσουμε την βοήθεια που χρειάζεται γιατί για τους ανθρώπους αυτούς λαμβάνονται μέτρα από την πολιτεία όπως πχ να μπουν στη φυλακή. Ωστόσο, αυτός ο άνθρωπος όταν βγει, πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε να τον βελτιώσουμε σαν άνθρωπο. Το θέμα είναι ο ίδιος να καταλάβει την πράξη του και να συζητήσει με ειδικούς».

Ωστόσο το να βελτιωθεί κανείς σαν άνθρωπος είναι μέσα στην ανθρώπινη λογική, όπως τόνισε η κ. Παχιαδάκη, αλλά όπως είναι φυσικό για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν λόγοι ή κάποιος να βοηθήσει. «Σήμερα στην κοινωνία δεν αρκούν μόνο οι ποινές, πρέπει να βλέπουμε πιο βαθιά και πιο βιώσιμα την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το να ασχολούμαστε μόνο με το θύμα, είναι σαν να αντιμετωπίζουμε το θέμα κατά το ήμισυ. Πρέπει να δούμε και το πλαίσιο υποστήριξης, αν αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο πρέπει να  ξέρουμε ότι η φυλακή δεν είναι και ότι καλύτερο, μπορεί εκεί να σκεφτούν τι έχουν πράξει ωστόσο πολλές φορές βλέπουμε πως όταν βγαίνουν από την φυλακή, γίνονται ξανά τα ίδια πράγματα. Έχει μέσα του ένα μίσος».

Παράγοντες που επηρεάζουν την ενδοοικογενειακή βία

Σύμφωνα με την κ. Παχιαδάκη, δεν ευθύνεται μόνο η κρίση για την ενδοοικογενειακή βία. «Δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί, απλά τα τελευταία 20 χρόνια, είδαμε ότι οι άνθρωποι γενικά δεν μιλούν. Αυτό που εμείς έχουμε καταφέρει είναι να κάνουμε τις γυναίκες ή τα παιδιά να ανοίξουν το στόμα τους. Ευχαριστιέμαι όταν έρχεται μια γυναίκα μόνη της και λέει «έχω πρόβλημα, βοηθήστε με». Η κρίση έχει χειροτερέψει μια κατάσταση, δεν είναι ο μόνος λόγος όμως. Είναι ένα φαινόμενο η ενδοοικογενειακή βία που υπάρχει παντού και πέρα από την κρίση, οι ρίζες είναι βαθιές και αυτές προσπαθούμε να απαλύνουμε. Εμείς όταν βοηθάμε μια γυναίκα δεν της ζητάμε να φύγει από το σπίτι αλλά το θύμα να βοηθηθεί και να καταλάβει ότι έχει τη δύναμη να ξεπεράσει τα προβλήματα της».

Ωστόσο το πρόβλημα είναι κοινό. Η βία δεν έχει φύλο και δεν έχει ηλικία. Αν ξεκινήσει νωρίς θα συνεχιστεί  μέχρι το τέλος της ζωής. Δυστυχώς σύμφωνα με την κ. Παχιαδάκη, το ποσοστό στην Κρήτη είναι πολύ μεγάλο, όσον αφορά τη βία. Η χειρότερη μορφή βίας είναι η ψυχολογική, γιατί εκεί καταλήγει ένας άνθρωπος ο οποίος κακοποιείται.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη της κ. Παχιαδάκης:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook