Κ. Κοτταρίδη: «Γενναίες οι κυρώσεις που επέβαλλαν ΗΠΑ – Ε.Ε. στον Πούτιν – Τον οδηγούν σε Οικονομική ασφυξία»

Δημοσιεύτηκε στις 28/02/2022 15:45

Κ. Κοτταρίδη: «Γενναίες οι κυρώσεις που επέβαλλαν ΗΠΑ – Ε.Ε. στον Πούτιν – Τον οδηγούν σε Οικονομική ασφυξία»

Την πεποίθηση πως Ε.Ε. και ΗΠΑ με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στην Ρωσία, οδηγούν τον Πούτιν στην οικονομική ασφυξία προκειμένου να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, εξέφρασε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά Κωνσταντίνα Κοτταρίδη στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα. 

Η κ. Κοτταρίδη

Η κ. Κοτταρίδη, εξέφρασε την ανησυχία της για την πυρηνική ετοιμότητα της Ρωσίας , εκτιμά ωστόσο πως:  «Ο Πούτιν, θεωρούσε πως θα καταλάβει την Ουκρανία σε λίγες ώρες, δεν το έχει καταφέρει, πρέπει να ασκήσει πίεση για να διαπραγματευτεί επομένως ίσως και να ήταν λίγο αναμενόμενο να απειλήσει για πόλεμο με την χρήση πυρηνικών όπλων. »

Η κ. Κοτταρίδη έκανε λόγο για γενναίες κυρώσεις στο οικονομικό επίπεδο από Ε.Ε. και ΗΠΑ στην Ρωσία.  Όπως επισημαίνει «Είναι γενναίες οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. στην Ρωσία,  ενώ σίγουρα αποτελεί έκπληξη κι η  στάση της Γερμανίας. Θεωρώ πως ούτε ο ίδιος ο Πούτιν  περίμενε τόσο ακραία μέτρα. Θεωρώ πως στην Ρωσία,  δεν είχαν προβλέψει το swift, τον αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές. Στην ουσία, ΗΠΑ και Ε.Ε. “κλείνουν τις πόρτες” στο να μην μπορεί να βρει άλλα λεφτά ο Πούτιν και να σταματήσει τον πόλεμο. Η Ρωσία, μπορεί να παίξει το χαρτί του φυσικού αερίου, όμως και γι αυτό όλοι έχουν λάβει τα μέτρα τους στην Ε.Ε. .  Προφανώς και αν γίνει κάτι τέτοιο, οι συνέπειες και για την Ευρώπη θα είναι ολέθριες,  όμως ακόμα κι η Ρωσία θα πληγεί και σε αυτό το κομμάτι συν των άλλων. Η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει άλλους προμηθευτές, φυσικού αερίου, θεωρώ και στον τομέα του φυσικού αερίου η Ρωσία έχει περισσότερα να χάσει. »

Σε ότι αφορά τις κινήσεις του Πούτιν μετά την ασφυκτική οικονομική πίεση που δέχεται η κ. Κοτταρίδη θεωρεί πως : «Ο Πούτιν μπορεί να αναζητήσει συμμάχους στην Κίνα, ήδη βρίσκεται με του Κινέζους σε συζητήσεις, όμως δεν θεωρώ πως συμφέρει την Κίνα να διαχωρίσει την στάση της από τον υπόλοιπο κόσμο. Θεωρώ πως είναι λίγο εγκλωβισμένος. »

Μάλιστα η κ. Κοτταρίδη, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε ελληνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για αύξηση του πληθωρισμού, παρά την αύξηση της ανάπτυξης και αύξηση στο ενεργειακό κόστος και το κόστος των τροφίμων. Όπως εξηγεί:  «Ενεργειακό και κόστος τροφίμων θα πιέσουν την ελληνική οικονομία. Θα πρέπει να στηριχθούν οι ελληνικές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς θα πληγούν σημαντικά κι οι μεγάλες που έχουν όμως μεγαλύτερη ευελιξία από τις μικρές. Την ίδια στιγμή θα αυξηθεί η τιμή στα μακαρόνια, το λάδι, και το  αλεύρι. Μένει να δούμε με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα στηρίξει την οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά.»

Μεταξύ άλλων η κ. Κοτταρίδη, πρότεινε στην Ευρώπη να αναζητήσει νέες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας προκειμένου να αποκοπεί ενεργειακά από την Ρωσία.

Ακούστε την κ. Κοτταρίδη:

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook