Καλή η κατάσταση της υγείας του ιερέα στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2020 16:22

Καλή η κατάσταση της υγείας του ιερέα στο Ρέθυμνο

Kαλή κρίνεται απο τους ιατρούς η πορεία της υγείας του 58χρονου που νοσηλεύεται με κορωνοΐό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου- Σε καραντίνα παραμένουν τα μέλη της οικογένειάς του -Ελένη Ιωαννίδου: «Λειτούργησαν καλά τα πρωτόκολλα μας και ο μηχανισμός προετοιμασίας»

Στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με τον κορωνοΐό βρίσκεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που αντιμετώπισε το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό ασθενή με τη νόσο , σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα αλλά και με τον μηχανισμό προετοιμασίας να αποδίδει στην κρίσιμη στιγμή.

Η νέα «αρχιτεκτονική» στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοΐού εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα σε όλα τα ύποπτα περιστατικά ενώ μετά το θετικό αποτέλεσμα του τέστ για τον 58χρονο κληρικό ο οποίος νοσηλεύεται από το περασμένο Σάββατο σε απομονωμένο χώρο στη κλινική που έχει διαμορφωθεί για τον κορωνοΐό, φάνηκε πως το επίπεδο ετοιμότητας είναι ικανοποιητικό και τα αντανακλαστικά αυξημένα.

ΚΑΛΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 58ΧΡΟΝΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί πως η πορεία της υγείας του 58χρονου κρίνεται καλή από τους ιατρούς και πλέον αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι πλέον αρνητικός , κάτι που σημαίνει πως θα μπορέσει- τηρώντας όλες τις οδηγίες για προληπτικούς λόγους- να επιστρέψει στο σπίτι του αλλά και να καθοριστεί ο χρόνος που θα πρέπει –να παραμείνει σε απομόνωση. Τα μέλη της οικογένειάς του 58χρονου παραμένουν σε καραντίνα , ενώ τα τέστ που τους έγιναν δεν έδειξαν θετικό αποτέλεσμα. Πάντως και οι ίδιοι θα πρέπει να επαναλάβουν το τέστ δεδομένου ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα- σε αντίθεση με το θετικό- δεν σημαίνει πως εντός κάποιων ημερών δεν θα θετικοποιηθεί.

«Το σύστημα λειτούργησε καλά»

Όπως εξήγησε η Διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που συντονίζει μαζί με τους λιγοστούς ιατρούς που υπηρετούν  στις κλινικές «πρώτης γραμμής» την «μάχη» με την πανδημία σε επίπεδο Ρεθύμνου, λοιμωξιολόγος Ελένη Ιωαννίδου, η διαχείριση που έγινε σε σχέση με τα ύποπτα περιστατικά αλλά και το πρώτο επιβεβαιωμένο, απέδωσε και όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που ακολουθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα. «Είχαμε το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Είμαστε ευχαριστημένοι από τα αντανακλαστικά , λειτούργησαν τα πρωτόκολλά μας και ο μηχανισμός της προετοιμασίας. Δεν έγιναν λάθη και αυτό είναι σημαντικό, γιατί πλέον που θα έχουμε σποραδικά κρούσματα μπορούμε να προσαρμοστούμε σταδιακά και είναι σαφές πως διαρκώς προσαρμοζόμαστε. Κάθε δύο τρείς ημέρες επαναπροσδιορίζουμε πολλά πράγματα, ξεκινάμε ξανά , βλέπουμε τα λάθη. Μέχρι στιγμής το σύστημα λειτούργησε καλά» επεσήμανε η κα Ιωαννίδου.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί η διαχείριση των περιστατικών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου η κα Ιωαννίδου εξήγησε πως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που αποτελεί το σημείο υποδοχής των ύποπτων κρουσμάτων και συγκεκριμένα ο χώρος του παιδιατρικού ΤΕΠ, έχει πλέον απομονωθεί και μηχανικά με την προσθήκη ενός plexi glass που δεν επιτρέπει την μεταφορά του αέρα στον ευρύτερο χώρο. Στο ένα τμήμα γίνεται η υποδοχή όλων των εμπύρετων περιστατικών και ασθενών που εμφανίζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού ενώ ο υπόλοιπος χώρος συνεχίζει να υποδέχεται όλα τα επείγοντα περιστατικά που δεν εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα.

Ο καλός καιρός , όπως εξήγησε η ίδια θα ευνοήσει την παραμονή των ύποπτων περιστατικών σε εξωτερικό χώρο όπου πλέον εστιάζει η προσπάθεια με στόχο την απομόνωση όλων των ύποπτων περιστατικών που εμφανίζουν πυρετό και μεταξύ τους. Δεδομένου ότι όλα τα εμπύρετα δεν αποτελούν και κρούσματα κορωνοΐού, πλέον στόχος είναι και ο μεταξύ τους διαχωρισμός ώστε να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση ιδιαίτερα αν τα περιστατικά στο νομό αυξηθούν.

Οι ασθενείς που προσέρχονται με πυρετό και ενδείξεις για λοίμωξη του αναπνευστικού καλούνται με τη σειρά να εξεταστούν στον χώρο του παιδιατρικού ΤΕΠ όπου υπάρχει προθάλαμος και αφού ολοκληρωθεί η εξέτασή του –μετά από κάθε ασθενή- γίνεται απολύμανση του χώρου. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αφού όπως τόνισε η κα Ιωαννίδου, και οι γιατροί σε κάθε περιστατικό πρέπει να φορούν τα ανάλογα προστατευτικά μέσα και στη συνέχεια να γίνεται η απολύμανση πριν εξεταστεί ο επόμενος ασθενής.

Όλες οι εξετάσεις- στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- ακόμη και οι ακτινογραφίες γίνονται στα ύποπτα περιστατικά εντός του συγκεκριμένου χώρου, χωρίς να μετακινείται εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος. Εφ όσων κριθεί από τους ιατρούς απαραίτητη η νοσηλεία , γίνεται εισαγωγή στην ειδική κλινική όπου ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης για κορωνοΐό. Αξίζει να σημειωθεί πως η κλινική η έχει χωριστεί σε δύο ζώνες, την καθαρή και την μη καθαρή, όπου γίνεται η απομόνωση των περιστατικών.

Όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου: «Αν επιβεβαιωθεί το κρούσμα τότε παραμένει σε απομόνωση και αν θα μεταφερθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης εξαρτάται από την κατάστασή του , από το πόσο έχει συμπτώματα που μεταδίδουν και χρειάζεται ο χώρος να ανανεώνεται ο αέρας. Μένει εκεί μέχρι να βγει το τέστ, ιδιαίτερα αν είναι υψηλής υποψίας, γιατί πρέπει να πούμε ότι πολλές φορές το τέστ μπορεί να βγει αρνητικό και να θετικοποιηθεί στη συνέχεια».

Μεγάλη έμφαση δίνεται από τους ιατρούς στην κλινική εικόνα, όπως επεσήμανε η κα Ιωαννίδου και συγκεκριμένα: «Σε άλλα κράτη που η επιδημία βρίσκεται ψηλά, όπως η Ισπανία και η Ιταλία πηγαίνουν κυρίως με κλινικά πρωτόκολλα και όχι με διαγνωστικά τέστ. Αν η κλινική εικόνα δηλαδή ταιριάζει ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση και εμείς το εφαρμόζουμε αυτό από τώρα. Όταν έχουμε ένα περιστατικό η κλινική εικόνα του οποίου μας ταιριάζει, το απομονώνουμε. Ακόμη κι αν βγει αρνητικό το τέστ το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι επιβεβαιωμένο μέχρι να κάνουμε δεύτερο τέστ ή να εξελιχθεί η κλινική του εικόνα και να βελτιωθεί ο άνθρωπος και να πάει σπίτι του».

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ

Η κα Ιωαννίδου αναφέρθηκε και στα διαγνωστικά τέστ, ξεκαθαρίζοντας τι ακριβώς δείχνουν, πότε πρέπει να γίνονται  και τι σημαίνουν για τον ασθενή ή τους συγγενείς όσων νοσούν ή είναι ύποπτα κρούσματα.

Όπως έγινε και στην περίπτωση του συγγενικού περιβάλλοντος του 58χρονου που βγήκαν αρνητικοί στον κορωνοΐό, η κα Ιωαννίδου τόνισε πως πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση αφού τα συμπτώματα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν αργότερα. «Είναι σε απομόνωση για 14 ημέρες μέχρι να εμφανίσουν –αν εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα. Δεν έχει νόημα να ξανακάνεις τέστ σε έναν άνθρωπο που είναι ασυμπτωματικός».

«Το τεστ έχει μεγάλη ειδικότητα και μικρή ευαισθησία»

«Το θετικό τεστ είναι θετικό» επεσήμανε η κα Ιωαννίδου και πρόσθεσε:  «Αυτό που λέμε είναι ότι το τέστ έχει μεγάλη ειδικότητα και μικρή ευαισθησία. Ειδικότητα σημαίνει ότι αν βγει θετικό είναι σίγουρα θετικό. Αν βγει αρνητικό όμως μπορεί να θετικοποιηθεί αργότερα άρα έχει χαμηλή ευαισθησία, μπορεί να υπάρχει η νόσος και να μην την πιάσει. Αν βγει θετικό είναι πολύ απίθανο να είναι ψευδές. Το θεωρούμε θετικό».

Όπως και στην περίπτωση του 58χρονου που νοσηλεύεται με κορωνοΐό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, η ίδια τόνισε πως το βασικό ερώτημα είναι γιατί  και πότε επαναλαμβάνεται ένα τέστ. «Έχει λογική να ξανακάνουμε το τέστ και θα το κάνουμε στον 58χρονο για να δούμε πότε θα άρουμε τα έργα απομόνωσης για τον άνθρωπο. Δεν μπορείς να τον έχεις σε απομόνωση αιωνίως. Όταν θα είναι έτοιμος να φύγει θα κάνουμε ένα δεύτερο τέστ για να δούμε αν είναι αρνητικός. Στο Νοσοκομείο όσο μείνει θα είναι απομονωμένος δεν θα μπει σε άλλο θάλαμο όμως αυτός ο άνθρωπος θα πάει σπίτι και θα πρέπει να ξέρει το πότε μπορεί πλέον να έχει επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι πολύ καθορισμένο, οι κανόνες λένε δύο  τέστ να βγουν σε 24 ώρες το ένα μετά το άλλο αρνητικά και μετά ο άνθρωπος μπορεί να βγει από την απομόνωση. Φυσικά πρέπει να έχει περάσει και το διάστημα των 14 ημερών και για τους συγγενείς του» εξήγησε η ίδια.

«Το θεραπευτικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει χορήγηση χλωροκίνης»

Σε ό,τι αφορά την θεραπευτική προσέγγιση , η κα Ιωαννίδου τόνισε πως : «Το θεραπευτικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει την χορήγηση χλωροκίνης και κάποιων άλλων αντιΐκών φαρμάκων. Εμείς ακολουθούμε το πρωτόκολλο το οποίο έχει προταθεί από τον ΕΟΔΥ , φυσικά μόνο σε επιβεβαιωμένα κρούσματα και όταν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα . Σε ασυμπτωματικές περιπτώσεις  ή ήπιες όλα αυτά τα φάρμακα έχουν μεγάλες παρενέργειες. Όλα αυτά όσο προχωράει η πανδημία μπορεί να αλλάξουν και ήδη ο κος Τσιόδρας μίλησε για την κατ’ οίκον χορήγηση των φαρμάκων αυτών. Σε άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει προληπτική χορήγηση στο προσωπικό, εμείς δεν έχουμε αυτές τις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Ακολουθούμε και εμείς τις επίσημες οδηγίες»

«Η επάρκεια υλικών είναι σχετική με το τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε»

«Η επάρκεια υλικών είναι σχετική με το τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε» τόνισε η κα Ιωαννίδου, που επεσήμανε πως αν η πανδημία στο Ρέθυμνο παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το νοσηλευτικό ίδρυμα θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε επίπεδο εξοπλισμού και υλικών που έχουν στη διάθεσή τους οι ιατροί.

Παρόλα αυτά, ήδη και στα ύποπτα περιστατικά χρησιμοποιούνται όλες οι προφυλάξεις , συνεπώς γίνεται μεγάλη χρήση ατομικού και προστατευτικού εξοπλισμού.

Μεγάλο «κενό» εντοπίζεται σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα σε αναπνευστήρες τόνισε η γιατρός και υπογράμμισε: « Το μεγάλο πρόβλημα Πανελλαδικά και Πανευρωπαϊκά είναι οι αναπνευστήρες διότι τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι περιορισμένα και επίσης όταν ο ασθενής μπει στον αναπνευστήρα είναι πολύ δύσκολο να βγεί , κατά μέσο όρο μένει δέκα ημέρες. Άρα αν καταληφθούν τα κρεβάτια και οι αναπνευστήρες αυτοί στη συνέχεια δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να μπει κάποιος άλλος και εκεί θα αρχίσουν τα προβλήματα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιοι αναπνευστήρες που μπορεί να μπουν σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης και βλέπουμε μια κινητικότητα από συλλόγους και καρναβαλικές ομάδες  που μαζεύουν και συγκεντρώνουν χρήματα για να μπορέσουν να προσφέρουν» ανέφερε η κα Ιωαννίδου αναφερόμενη και στην  μεγάλη προσφορά των πολιτών.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Η ίδια αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην έντονη υποστελέχωση που είναι γνωστή προς κάθε κατεύθυνση, όπως εξήγησε η ίδια με τα κρίσιμα τμήματα να καλούνται πλέον να διαχειριστούν και την πανδημία. Η κα Ιωαννίδου τόνισε πως η επίμαχη προκήρυξη έγινε τον φεβρουάριο και οι πρώτες προσήψεις μόνιμων γιατρών αναμένονται πλέον σε έξι μήνες. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων δεν έχει φτάσει κανένας γιατρός μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνης αλλά και στα Νοσοκομεία της Κρήτης. « Δεν έχουμε δει στα ΤΕΠ, στις Παθολογικές, στις πνευμονολογικές, τις ΜΕΘ να προσλαμβάνεται κόσμος εκτάκτως με τη λογική ενίσχυσης για την πανδημία. Σε επίπεδο Κρήτης».

Η ίδια τόνισε πως η κατάσταση ήταν γνωστή από καιρό, ενώ επεσήμανε πως είναι δεδομένο πως «υπάρχουν ευθύνες» αφού το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι κάτι που είχε γνωστοποιηθεί πολύ πριν την πανδημία προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Κανείς δεν περισσεύει»

Στη μάχη με την πανδημία, κανείς δεν περισσεύει, επεσήμανε η κα Ιωαννίδου τονίζοντας πως υπάρχει και ενδιαφέρον από πλευράς εθελοντών να προσφέρουν με την εργασία τους στο Νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σε αυτούς βρίσκονται και  οι ιδιώτες ιατροί στο Ρέθυμνο, με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου να έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συνδράμει.

Όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου: «Υπάρχει ενδιαφέρον όμως σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε προσωπικό και όχι να βασιζόμαστε σε εθελοντικό προσωπικό. Δεν γίνεται έναν άνθρωπο που έχει να ασχοληθεί 20 χρόνια με την Νοσοκομειακή Ιατρική ξαφνικά να τον βάλεις σε Νοσοκομείο να χειριστεί την πανδημία. Σίγουρα κανείς δεν περισσεύει»

goodnet.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook