Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προκήρυξη με τις νέες θέσεις ΜΕΘ

Δημοσιεύτηκε στις 27/09/2020 15:27

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προκήρυξη με τις νέες θέσεις ΜΕΘ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών, σχετικά με τον αποκλεισμό αναισθησιολόγων και παθολόγων για τις νέες θέσεις ΜΕΘ της 7ης ΥΠΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ -με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου- να αποκλείσει τους αναισθησιολόγους και τους παθολόγους από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις θέσεις γιατρών που προκηρύχθηκαν πριν λίγες μέρες για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ της Κρήτης, σε μια προσπάθεια να μην αποδυναμωθούν τα υποστελεχωμένα αναισθησιολογικά και παθολογικά τμήματα των νοσοκομείων του νησιού και να ωθηθούν οι γιατροί προς αυτά.

Η επιλογή αυτή θα στερήσει από τις νέες κλίνες ΜΕΘ δύο ειδικότητες αναγκαίες για τη διαχείριση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα ο αποκλεισμός των παθολόγων και των αναισθησιολόγων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των εξειδικευμένων εντατικολόγων, ενέχει τον κίνδυνο οι καινούργιες μονάδες να στελεχωθούν κυρίως με γιατρούς που δεν έχουν εξειδικευθεί και δεν έχουν εμπειρία στην εντατική θεραπεία, γεγονός που κάνει επισφαλή τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση τις νέες ΜΕΘ. Επίσης, ο αποκλεισμός των αναισθησιολόγων από τις ΜΕΘ ενδεχομένως να μειώσει κι άλλο το ενδιαφέρον για την «άγονη» αυτή ειδικότητα αλλά και για την εξειδίκευση της Εντατικής Θεραπείας.

Ο αποκλεισμός των παθολόγων και των αναισθησιολόγων από τις νέες ΜΕΘ της Κρήτης δεν πρόκειται να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα έλλειψης γιατρών αυτών των ειδικοτήτων από τα νοσοκομεία. Οι διοικήσεις και το Υπουργείο αποδίδουν την ευθύνη για τις «άγονες» θέσεις στους ίδιους τους γιατρούς που δεν τις προτιμούν, ενώ ο βασικός λόγος που τους αποθαρρύνει από την επιλογή κάποιων ειδικοτήτων (κυρίως της αναισθησιολογίας) και από τη διεκδίκηση των λίγων θέσεων που προκηρύσσονται (ωθώντας αρκετούς σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό) είναι η εργασιακή ανασφάλεια και τα εξαντλητικά ωράρια -με τη συχνή υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών και τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό- λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων.

Έχουμε ήδη αναδείξει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στα αναισθησιολογικά τμήματα των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων της Κρήτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Γ.Ν. Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, ενώ το κενό καλύφθηκε προσωρινά με τη μετακίνηση αναισθησιολόγων από το Γ.Ν. Χανίων και από το Βενιζέλειο στις αρχές του Σεπτέμβρη. Παρόλο που είναι ειδικότητα «πρώτης γραμμής», οι μοναδικές προσλήψεις αναισθησιολόγων που έγιναν στην 7η ΥΠΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν δύο επικουρικών στο Νοσοκομείο Χανίων.

Το αποσπασματικό μέτρο του Υπουργείου είναι ενδεικτικό της έλλειψης ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέρος των ελλείψεων προσωπικού «μπαλώνεται» προσωρινά με επικουρικούς και μετακινήσεις. Ακόμη και οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικών που έχουν γίνει (χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις) αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% των κενών. Το κράτος δεν χρηματοδοτεί καν την επέκταση των υποδομών και την αγορά εξοπλισμού για τις νέες ΜΕΘ, αλλά αναθέτει αυτή την ευθύνη σε μεγάλους «φιλανθρωπικούς» οργανισμούς (συγκεκριμένα το ίδρυμα Νιάρχος), ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας.

Η «παράλειψη» της διοίκησης και του Υπουργείου δρα διασπαστικά στους κοινούς αγώνες των εργαζομένων υγειονομικών και αποπροσανατολίζει από τα ουσιαστικά προβλήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού, υποδομών και εξοπλισμού, της αύξησης της εντατικοποίησης της δουλειάς, της επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας κοκ., για τα οποία έχουν ευθύνη διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Αναμφίβολα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς τόσο για να επιλέξουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας όσο και για να κάνουν αίτηση για τις λίγες «άγονες» θέσεις που προκηρύσσονται. Τα κυριότερα όμως κίνητρα αποτελούν η προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων, η τήρηση του εργάσιμου χρόνου, η διακοπή της υπερεφημέρευσης, ο σεβασμός στον αναγκαίο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο ανάπαυσης, η κατάργηση των μετακινήσεων.

Οι μεμονωμένες αντιδράσεις στην επιλογή του Υπουργείου δεν θα έχουν αποτέλεσμα, αν δεν ενταχθούν στα πλαίσια μιας οργανωμένης συστηματικής παρέμβασης του συνόλου των νοσοκομειακών γιατρών με σωστό προσανατολισμό για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους υγειονομικούς να αγωνιστούμε συλλογικά για την πλήρη στελέχωση και το σύγχρονο εξοπλισμό των δημόσιων δομών υγείας. Διεκδικούμε:

Ø να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τις νέες θέσεις ΜΕΘ στην 7η ΥΠΕ συνάδελφοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι με εξειδίκευση στην εντατικολογία που η πρόσφατη προκήρυξη τους αποκλείει

Ø άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας

Ø μονιμοποίηση επικουρικών

Ø σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας (6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο), με μία εφημερία τη βδομάδα, με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Ø να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών υγείας

Ø ανάπτυξη 3500 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, στελεχωμένων με μόνιμο κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένων

Ø αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, κατάργηση των ΣΔΙΤ

Καλούμε τους μαχόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους στον κοινό αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και για μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook