Χιλετζάκης: “Οι αμπελουργοί δεν θα βγάλουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα”

Δημοσιεύτηκε στις 19/08/2019 15:37

Χιλετζάκης: “Οι αμπελουργοί δεν θα βγάλουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα”

Για την σταφιδοποίηση της σουλτανίνας και για τις τιμές της σταφίδας, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Πολύ σημαντικό για την συγκεκριμένη ποικιλία είναι ότι μπορούμε την Σουλτανίνα να την χρησιμοποιήσουμε και ως σταφίδα αν υπάρχει σωστός σχεδιασμός από το κράτος.

«Στην νέα προγραμματική περίοδο, αν μπει η λέξη σταφίδα, η υπερτροφή αυτή, θα έχουμε λαμπρό μέλλον όσον αφορά τη σουλτανίνα γιατί χρειάζεται ένας σωστός σχεδιασμός για να μπορούμε να παράγουμε και να τα απορροφήσει η αγορά» δήλωσε ο κ. Χιλετζάκης. Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας όπου πριν 40 χρόνια ο νομός Ηρακλείου έβγαζε 100.000 τόνους και η Τουρκία 30.000 τόνους. Στη σήμερον ημέρα η Τουρκία παράγει 330.000 τόνους και τους εξάγει όλους ενώ όλη η Ελλάδα παράγει 30.000 τόνους.

«Λόγω λάθος στρατηγικής πολιτικής, δεν στηρίχτηκε το προϊόν και χάθηκε» τόνισε ο κ. Χιλετζάκης ενώ συνέχισε «τα σταφύλια ενός αμπελουργού είναι 50% εξαγώγιμα και το άλλο 50% έχει ζημιογόνα αίτια από όλα εκείνα που έχουν πλήξει τα αμπέλια το 2019. Μπορεί να τα σταφιδοποιήσει, να φτιάξει μια καλή ποιότητα και να πάρει τα ίδια λεφτά που θα έπαιρνε αν έκοβε σε πολύ χαμηλή τιμή επιτραπέζιο σταφύλι».

Όσον αφορά τις τιμές για τη σταφίδα, ήδη κάποιοι ιδιώτες έχουν δώσει τιμές, με την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες να βγουν οι επίσημες. Το ραντεβού με τον Υπουργό έγινε στην Αθήνα και η ομάδα Αμπελουργών Κρήτης έθεσε κάποια θέματα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Εδώ και δύο εβδομάδες έχει ξεκινήσει η παραγωγή επιτραπέζιου κρασιού σουλτανίνας Τόμσον και οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 80 λεπτά ενώ πέρυσι η τιμή ήταν από 60 λεπτά έως και 1 ευρώ. Οι αμπελουργοί δεν θα βγάλουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα δήλωσε ο κ. Χιλετζάκης.

Οι εξαγωγείς έχουν μεγάλο ανταγωνισμό καθώς οι Ισπανοί διαθέτουν μεγάλοι ποικιλία σε πολύ χαμηλές τιμές.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook