Αντ. Παπαδάκης: “Θόλος” προστασίας στην Κρήτη για τα κουνούπια

Δημοσιεύτηκε στις 20/04/2024 11:16

Αντ. Παπαδάκης: “Θόλος” προστασίας στην Κρήτη για τα κουνούπια

Στην έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2024, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Πανελλήνιας ένωσης εποπτών και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας στην εταιρεία Περιφέρεια Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, μέσα από την εκπομπή “Δημοσίως” του politica 89.8.

Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε πως η Κρήτη είναι ασφαλής από την επέλαση των κουνουπιών, καθώς έχει  ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα σε λιμάνια και αεροδρόμια και γενικά στις πύλες εισόδου, με ένα “θόλο”  ασφαλείας, ώστε αν εντοπιστεί κάτι να δράσει άμεσα και να προστατεύσει τους πολίτες, επισημαίνοντας πως στην Κρήτη από το 2018 και μετά δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Και οι απαιτούμενες οδηγίες:

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2024 στο νησί που συντονίζει η ∆/νση ∆ηµ. Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει ως στόχο την περιστολή της όχλησης αλλά και την προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών, ζητάει την λήψη των απαιτούμενων μέτρων από τους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων αναφορικά με τον καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών και τον περιβάλλοντα χώρων τους, προκειμένου να μην δημιουργούνται ευνοϊκές εστίες για την ανάπτυξη κουνουπιών από τώρα και κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εντομολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, παρακαλούνται όλοι όπως τηρούν τα μέτρα προστασίας που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ, για την αποφυγή των κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους:

· Κάλυψη των υπαίθριων δεξαμενών συγκέντρωσης νερού, ή των πηγαδιών με κατάλληλα καλύμματα, Τακτική αποστράγγιση των κατεστραμμένων δεξαμενών νερού ή των δεξαμενών που δεν χρησιμοποιούνται.

· Εκκένωση των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) κατά τους μήνες που δεν χρησιμοποιούνται ή κάλυψή τους με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.

· Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα ώστε να µη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού, µε κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.

· Απομάκρυνση όλων των αντικειμένων που μπορεί να μαζεύουν νερό (μικρά δοχεία, παιδικά παιχνίδια, καρότσια, κ.λπ.)

· Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τακτικά.

· Καθαρισμός υδρορροών από τα φύλλα, ώστε να µην υπάρχει στάσιμο νερό.

Ακούστε τον κ. Παπαδάκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook