Πώς η κατοχύρωση ΠΓΕ αλλάζει το μέλλον του κρητικού ελαιολάδου – Τι λέει ο άνθρωπος που έκανε την μελέτη, Νίκος Μπουνάκης

Η ελαιοκαλλιέργεια είναι άρρηκτα δεμένη με την ταυτότητα της Κρήτης, την οικονομία και το περιβάλλον της. Ο Γεωπόνος και Γεωργοοικονομολόγος Νίκος Μπουνάκης (στη φωτογραφία) – o οποίος αφιλοκερδώς εκπόνησε τη σχετική μελέτη, μιλά στην εκπομπή “Όμορφη Μέρα” με τον Νίκο Αγγελάκη για τη μεγάλη επιτυχία της κατοχύρωσης του «Κρητικού Ελαιολάδου» ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
«Η ελιά είναι άμεσα συνυφασμένη με την εικόνα της Κρήτης», τονίζει, προσθέτοντας πως η κατοχύρωση αυτή «προστατεύει το προϊόν, δίνει προστιθέμενη αξία και ενισχύει τον παραγωγό». Σημειώνει πως πλέον «απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται ονόματα περιοχής αν δεν πρόκειται για Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης», γεγονός που διασφαλίζει τη γνησιότητα του κρητικού ελαιολάδου.
Μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική μάρκετινγκ, η ΠΓΕ μπορεί να βοηθήσει ώστε το προϊόν να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές. Ο κ. Μπουνάκης εξηγεί ότι «ο κύκλος εργασιών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ευρώπη φτάνει τα 72 δισ. ευρώ», όμως η ελληνική συμμετοχή είναι ακόμη μικρή. «Τώρα είναι η ευκαιρία μας να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο», λέει.
Επίσης, περιγράφει και τη δύσκολη αλλά επιτυχημένη πορεία της μελέτης: «Έπρεπε να αποδείξουμε ότι το κρητικό ελαιόλαδο έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν». Η νέα σήμανση, με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, θα επιτρέπει πλέον στον καταναλωτή να αναγνωρίζει εύκολα το αυθεντικό προϊόν.
«Καλούμε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα», καταλήγει ο κ. Μπουνάκης, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι μια επένδυση για όλο το νησί.
Ακούστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα είπε.