Η σύγκρουση με την κοινή λογική μοιάζει αναπόφευκτη

Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2020 11:30

Η σύγκρουση με την κοινή λογική μοιάζει αναπόφευκτη

Την επιστημονική προσέγγιση με καθαρά τεχνοκρατικά και πολιτικά κριτήρια που αφορά στη χρήση ή όχι της μάσκας, την έχουμε αναλύσει εγκαίρως και επαρκώς (Δείτε εδώ).Τώρα η επιστημονική κοινότητα καλείται να εξηγήσει πως πριν από ένα μήνα σχεδόν ξόρκιζε τη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό αλλά τώρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων ζητά περίπου ως υποχρεωτικότητα να τη φορά ο γενικός πληθυσμός.Δεν είναι η μόνη περίπτωση που κλονίζει την κοινή λογική.Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.

 Η επαναφορά στην πραγματικότητα και ουχί στην κανονικότητα προδιαγράφει μια σειρά τέτοιων καταστάσεων που θα κληθούμε να δοκιμάσουμε την νοημοσύνη μας μέσω της κοινής λογικής.Η άρση των μέτρων θα ανοίξει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα μας και ήδη έστω και με αργά βήματα αρχίζουν και γίνονται αντιληπτά.

 Το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και καφέ θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο που θα τεστάρει την κοινή λογική. Από τα πόσα μέτρα θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα τραπέζια μέχρι πόσα άτομα θα κάθονται ανά τραπέζι.Για το αν θα έχουν διαχωριστικά μεταξύ τους ή αν θα διαχωρίζονται τα ίδια τα τραπέζια μεταξύ της ίδια παρέας η οποία όμως όταν θα σηκωθεί για να φύγει και να περπατήσει δεν θα έχει κανένα διαχωριστικό. Ακόμη και για το σέρβις. Πόσο θα πλησιάζει ο σερβιτόρος  και πως θα παίρνει την παραγγελία από ποια απόσταση κτλ.

  Αντίστοιχες συγκρούσεις με την κοινή λογική θα δούμε και για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.Πόσα άτομα ανά δρομολόγιο.Πώς και που θα κάθονται.Τι θα συμβεί με τα τουριστικά λεωφορεία.Και τι ακριβώς σημαίνει η διαβεβαίωση ότι κάθε βράδυ θα απολυμαίνονται.Όλοι γνωρίζουμε ότι με την πρώτη επιβίβαση το πρωί, ο κίνδυνος επανέρχεται σε …φυσιολογικά επίπεδα.

 Ανάλογες καταστάσεις θα βιώσουμε σε παραλίες και ξενοδοχεία.Ήδη οι επιχειρηματίες προσπαθούν αυτοβούλως να εφεύρουν τις καταλληλότερες συνθήκες.Ωστόσο όπως είναι φυσικό λύνουν το ένα πρόβλημα για να πέσουν αμέσως μετά στο επόμενο.Ακόμη κι αν βρουν τις λύσεις για τις αποστάσεις στην παραλία.Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν για τις αποστάσεις στη θάλασσα.Ειδικά σε παραλίες μικρές με μεγάλο αριθμό επισκεπτών, το πρόβλημα ταιριάζει περισσότερο σε στρουθοκαμηλισμό.

 Το άνοιγμα των ξενοδοχείων-όσα τελικώς λειτουργήσουν- θα τροφοδοτήσει νέο γύρο σύγκρουσης της κοινής λογικής, αν  βέβαια προηγουμένως έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε ζητήματα που αφορούν στις αερομεταφορές.Πόσα άτομα θα μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα το ξενοδοχείο.Πως θα γίνεται η χρήση των κοινόχρηστων χώρων (πισίνες,εστιατόρια,χώροι άθλησης –περιπάτου κτλ) και μια σειρά ακόμη ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία χώρων όπου εκ της φύσεως τους συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων.

 Είναι προφανές ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε για έναν μεγάλο κλονισμό της κοινής λογικής. Η κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει έναν  γενικό σχεδιασμό , ο οποίος θα συνοδεύεται από οδηγίες.Όμως είναι δεδομένο ότι δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει στο σύνολο των κενών και ζητημάτων που θα προκύπτουν.Επομένως οπλιστείτε με υπομονή και κυρίως προστατεύστε τη νοημοσύνη σας μαζί με την υγεία σας.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook