H ομολογία για τις μάσκες είναι αντιεπιστημονική

Δημοσιεύτηκε στις 02/04/2020 14:06

H ομολογία για τις μάσκες είναι αντιεπιστημονική

Είναι εμφανές οτι εδώ και ένα μήνα η χώρα έχει γεμίσει με περίπου 10 εκ λοιμωξιολόγους. Σχεδόν κάθε πολίτης έχει άποψη για ένα αντικείμενο που απέχει παρασάγγας ακόμη και απο την εμπειρική του καθημερινότητα, που ή αλήθεια ειναι οτι κάποιες φορές τον έχει βγάλει στα ανοιχτά αφού η εμπειρία έχει αποδειχθεί σε κάποιες περιπτώσεις πολύτιμη. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.

Ωστόσο η καθημερινή ενημέρωση απο τους καθύλην αρμόδιους του ΕΟΔΥ και της Κυβέρνησης, εξ αντικειμένου εμπεριέχει πληροφορίες από το επιστημονικό πεδίο που μας εξοπλίζουν με γνώσεις για το πώς να διαχειριστούμε την επιδημιολογική κρίση.Μια ολόκληρη χώρα κάθεται κάθε απόγευμα μπροστά απο τους τηλεοπτικούς δέκτες, συμμετέχοντας σε ενα υποτυπώδες αλλά άκρως χρήσιμο τηλεοπτικό σχολείο έκτακτων συνθηκών.Όμως όπως συμβαίνει συνήθως οι ¨μαθητές¨ έχουν και απορίες.Πολλές και για πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει. Ενα από αυτά είναι η χρήση των μασκών. Πρέπει ή δεν πρέπει ο γενικός πληθυσμός να φοράει μάσκες;ΠΟΥ και CDC συνηγορούν στην ελληνική οδηγία για τη χρήση μάσκας.Δηλαδή οτι μόνο όσοι νοσούν ή φροντίζουν ασθενείς πρέπει να φοράνε μάσκα.Οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται και ίσως αποδειχθεί και επικίνδυνο.

Ο λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν μονότονα την οδηγία αυτή και παράλληλα εξηγούν γιατί δεν χρειάζεται και γιατί μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για το γενικό πληθυσμό η χρήση της.Τις απαντήσεις και στα δυο ερωτήματα,τολμώ να τις χαρακτηρίσω αντιεπιστημονικές.Και εξηγούμαι.

Υποστηρίζουν οτι δεν χρειάζεται κρίνοντας την στρατηγική της γενικής χρήσης λανθασμένη γιατί οι μάσκες είναι σε έλλειψη.Μάλιστα ο κ.Τσίοδρας υποστήριξε οτι είναι λάθος, <<ειδικά με δεδομένο πως εν μέσω πανδημίας η ανάγκη για ιατρικό υλικό σε νοσοκομεία εντείνεται>>. Δηλαδή η επιστημονική κοινότητα ομολογεί οτι επειδή δεν έχει επαρκή αποθέματα σε μάσκες ζητά να μην χρησιμοποιούνται, δηλαδή για οικονομικούς-εμπορικούς λόγους και οχι ιατρικούς!Αυτή είναι μια επιστημονική προσέγγιση ή μήπως αμιγώς τεχνοκρατική-πολιτική;

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο οτι η χρήση της μάσκας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το γενικό πληθυσμό,επειδή δεν γνωρίζει πως πρέπει να τη φοράει και πως να διαχειρίζεται το συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό. Ποιος εμπόδισε τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν σε μια εκτεταμένη καμπάνια για το πως πρέπει να φοράμε τη μάσκα και τι να προσέχουμε κατα τη χρήση της ; Kανεις. Ή μάλλον μόνο ενας παράγοντας που συνδέεται και με τις δυο απαντήσεις και αφορα αποκλειστικά σε οικονομικούς και οχι ιατρικούς λόγους.Η διαχείριση του υγειονομικού υλικού.Γνωρίζουν οτι η οδηγία για χρήση της μάσκας απο τον γενικό πληθυσμό, θα ¨στεγνώσει¨ τα διαθέσιμα αποθέματα και θα τα στερήσει απο τα νοσοκομεία. Είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια.Και είναι κατανοητό οτι επιχειρείται να γίνει η διαχείριση αυτής της αλήθειας αλλά με όρους πολιτικούς αλλά οχι ιατρικούς.Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οι ίδιοι επιστήμονες καλούν τον πληθυσμό να μείνει σπίτι- και ορθώς- για να περιοριστεί η διασπορά του ιου. Μάλιστα επισημαίνουν οτι λόγω  των χαρακτηριστικών του ιού ενα  ποσοστό του πληθυσμού ενδέχεται να είναι φορέας του κορονοιου αλλά δεν το γνωρίζει.Με βάση αυτη την επιστημονική παραδοχή ,η οδηγία να μην φορούν μάσκες όσοι κυκλοφορούν έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και γίνεται ίσως και επικίνδυνη.

Παράδειγμα.Είμαι φορέας του ιου και δεν παρουσιάζω συμπτώματα και φυσικά ακολουθώ τη γενική οδηγία οτι δεν χρειάζεται να φοράω μάσκα ή ακομη και γάντια.Επισκέπτομαι ενα super market. Φταρνίζομαι ή βήχω, δεν προλαβαίνω ούτε αγκώνα να βάλω ή ακόμη κι αν βάλω σταγονίδια εχουν προλάβει να εκτοξευθούν στο χώρο.Σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες η διασπορά του ιου ειναι μεγάλη σε ακτίνα ενώ παραμένει στο χώρο για αρκετά λεπτά.Διασχίζουν τον ίδιο χώρο δεκάδες άλλοι συμπολίτες οι οποίοι και εκείνοι δεν φορούν μάσκα, γιατί δεν χρειάζεται όπως υπενθυμίζουν οι επιστήμονες.Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε.Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να νοσήσουν, και κάποιοι ακόμη λιγότεροι αλλά υπαρκτοί θα νοσήσουν βαριά.Όλα αυτά, επειδή εγώ ήμουν φορέας, δεν το γνώριζα γιατί ούτε συμπτώματα είχα, ούτε φυσικά γίνονται και τεστ και επομένως δεν φοράω και μάσκα.Τόσο απλά.

Eίναι άλλο να ενημερώνουμε τους πολίτες,ίσως να τους απευθύνουμε και έκκληση να μην φορούν μάσκες γιατί ενδέχεται να τις στερηθούν τα νοσοκομεία και άλλο να υποστηρίζουμε οτι δεν χρειάζεται ή οτι ίσως να είναι και επικίνδυνη η χρήση τους.Όλα τα στοιχεία απο τις ασιατικές χώρες που εδω και χρόνια έχουν κουλτούρα τη χρήση της μάσκας απο τον γενικό πληθυσμό,επιβεβαιώνουν οτι η χρήση της συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς και προστατεύει τον γενικό πληθυσμό.Είναι ενδεικτικό οτι ο Διευθυντής του κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων χαρακτηρίζει εξαιρετικά χρήσιμη τη χρήση της μάσκας ιδιαίτερα γι αυτη τη πανδημία  εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ιου.

Η στρατηγικής της μη χρήσης δεν είναι ελληνική έμπνευση και αυτό επιβεβαιώνεται και απο τον ΠΟΥ,όμως πλέον δεν είναι λίγα τα κράτη της δύσης που παρότι μέλη του παγκόσμιου οργανισμού,δημιουργούν εθνική στρατηγική ,συστήνοντας στους πολίτες τους να φορούν μάσκες.Στο τέλος αυτής της κρίσης,το αποτέλεσμα θα κρίνει την ορθότητα της στρατηγικής.Προς το παρον όμως κρίνεται η κοινή λογική.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook