Διατροφή, εστίαση και στέγαση εκτόξευσαν τον πληθωρισμό τα τελευταία έξι χρόνια

Δημοσιεύτηκε στις 17/11/2025 13:47

Διατροφή, εστίαση και στέγαση εκτόξευσαν τον πληθωρισμό τα τελευταία έξι χρόνια

Ο κλάδοι της διατροφής, της εστίασης του τουρισμού και της στέγασης είναι εκείνοι που σήκωσαν πάνω από όλα τον πληθωρισμό (δηλαδή την ακρίβεια) την τελευταία 6ετία, σύμφωνα με έρευνα την οποία δημοσίευσε σήμερα (17.11.25) το τμήμα αναλύσεων της Eurobank Research.

Σε ό,τι αφορά τη σωρευτική μεταβολή των τιμών τα 6 τελευταία χρόνια (η λέξη «ακρίβεια» αποτυπώνεται κυρίως σε αυτό το μέγεθος σε συνάρτηση με την αντίστοιχη μεταβολή του ονομαστικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών), δηλαδή της περιόδου που περιλαμβάνει την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τις επαναλαμβανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ξεχωρίζει η άνοδος των τιμών σε μια σειρά κατηγορίες, σημειώνει η Eurobank Research.

Συγκεκριμένα, oι κατηγορίες αυτές είναι:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά κατά 35,3% ( έναντι 33,9% στην Ευρωζώνη)
ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (27,2% στην Ελλάδα έναντι 28,5% στην Ευρωζώνη)
στέγαση, νερό, ηλεκτρικό, αέριο και άλλα καύσιμα (23,2%, έναντι 28,2% στην Ευρωζώνη)

ένδυση και υπόδηση (21,2%, 8,8% στην Ευρωζώνη)

μεταφορές (14,3%, 20,5% στην Ευρωζώνη)

υγεία (12,2%, 11,5% στην Ευρωζώνη)

διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (11,9% έναντι 16,1% στην Ευρωζώνη)

εκπαίδευση (10,7%, 13,1% στην Ευρωζώνη)

αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες (8,6%, 15,8% στην Ευρωζώνη)

άλλα αγαθά και υπηρεσίες (6,7%, 21,2% στην Ευρωζώνη)

αλκοολούχα ποτά και καπνός (5,1%, 28,3% στην Ευρωζώνη)

επικοινωνίες (-7,3%, -7,2% στην Ευρωζώνη)

Είναι αναντίρρητα αποδεκτό, σύμφωνα με την Eurobank, ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων πλήττει αναλογικά περισσότερο τα νοικοκυριά που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, καθότι για αυτά τα νοικοκυριά το βάρος των τροφίμων στο καλάθι τους είναι αναλογικά μεγαλύτερο σε σχέση με τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Στο άμεσο μέλλον, η κλιματική κρίση αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις δύνανται να προκαλούν συχνές διακυμάνσεις στο κόστος παραγωγής των τροφίμων οπότε και στις τιμές τους.

Πηγή: newsit.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook