Ελληνική αμπελουργία: Κλιματική αλλαγή και περονόσπορος μειώνουν την παραγωγή

Με τους χειμώνες να γίνονται πιο θερμοί και τα καλοκαίρια πιο «άγρια», η κλιματική αλλαγή δείχνει τι μπορεί να κάνει. Φυσικά, οι μεταβολές που επιφέρει επηρεάζουν και τον τομέα της γεωργίας και κάθε μορφής καλλιέργεια.
Ειδικότερα, καθώς οι θερμές περιοχές γίνονται όλο και θερμότερες και οι χειμώνες όλο και πιο ήπιοι, ο κύκλος της καλλιέργειας ξεκινά νωρίτερα. Αναλυτικότερα, η μετατόπιση του τρύγου νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι και η αναμενόμενη ξηρότητα, που επιφέρει η αύξηση της θερμοκρασίας, θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα του νερού και επομένως θα μειώσει την απόδοση των αμπελιών.
Μία δεύτερη συνέπεια της ανόδου της θερμοκρασίας είναι ότι επηρεάζει τη διαδικασία της ωρίμανσης. Η ζέστη και η ηλιοφάνεια αυξάνουν τη συσσώρευση σακχάρων στα σταφύλια, η οποία αντιστοιχεί σε υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η οξύτητα, ένα απαραίτητο στοιχείο για τη φρεσκάδα και τη μακροζωία του κρασιού. Ως αποτέλεσμα, το κρασί που παράγεται είναι μη ισορροπημένο.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνουν τον κίνδυνο των πυρκαγιών που μπορούν να καταστρέψουν τεράστιες εκτάσεις γης, όπως είδαμε να γίνεται φέτος.