Α. Στεφανάκης: “Προβλήματα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που ήταν συνδεδεμένες με τον τουρισμό”

Δημοσιεύτηκε στις 08/04/2020 12:18

Α. Στεφανάκης: “Προβλήματα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που ήταν συνδεδεμένες με τον τουρισμό”

Για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι εδώ στην Κρήτη λόγω του κορωνοϊού, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

«Όλοι μας βιώνουμε τρομακτικές ανατροπές, αιφνιδιάστηκαν οι πάντες. Ιδιαίτερα αιφνιδιάστηκαν όσοι είχαν απομακρυνθεί από τις ρίζες τους, τους ανθρώπους, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον τόπο, το περιβάλλον που καλείται να μας τροφοδοτήσει και να μας προστατεύει. Υπάρχει ένας αιφνιδιασμός και επειδή  η οικονομία του νησιού μας πατάει σε μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, έχει προκληθεί μια ανατροπή που δεν ξέρουμε ποιο είναι το αύριο ούτε για αστείο» ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.

«Υπάρχει ένα ντόμινο, γιατί στην Κρήτη πάρα πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις και των προϊόντων του πρωτογενή τομέα είναι στενά συνδεδεμένα ασφαλώς με τοπική κατανάλωση που εκεί στην ουσία δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει όμως πρόβλημα στις επιχειρήσεις που είναι η βιωσιμότητα τους και η δραστηριότητα τους συνδεδεμένη με τον τουρισμό, όπου εκεί υπάρχει κενό, και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον προγραμματισμό για την κάλυψη των αναγκών του τουρισμού. Μιλάω και για τη φυτική παραγωγή και για τη ζωική παραγωγή. Είχαν γίνει φυτέψεις, είχαν οργανωθεί οι καλλιέργειες και ασφαλώς μεταποιητικές επιχειρήσεις, τυροκομία και μεταποιήσεις κρέατος είχαν οργανώσει τις διαδικασίες της επεξεργασίας και τις προετοιμασίες για την υποστήριξη στον τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.

Για το γεγονός, ότι δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει πότε και αν θα ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν, μίλησε ο κ. Στεφανάκης λέγοντας: «Ασφαλώς και όχι αλλά οι επενδύσεις είχαν γίνει. Επειδή μιλάμε για πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που σημαίνει υψηλού κόστους όσο φτηνά και αν αγοράζονται, τα κόστη είναι μεγάλα. Εκεί υπάρχει ένα σημαντικό ντόμινο, το οποίο ασφαλώς δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία η οποία δεν μπορεί να σταματήσει, των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και θεωρώ ότι ισχύει και με τη φυτική παραγωγή. Εγώ βλέπω τα προβλήματα να ξεσπούν στην βιομηχανία ζωοτροφών, δηλαδή να αρχίζουν να υπάρχουν προβλήματα στην κάλυψη των επιταγών άρα να υπάρχει πρόβλημα στη μόνη λειτουργία του συστήματος. Το ζωικό κεφάλαιο όμως πρέπει να φάει , να συντηρηθεί για να παράξει γιατί δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα ούτε το δικαίωμα να το διαλύσει, γιατί τώρα πια θα διαπιστώσουμε πόσο πολύτιμο είναι» ενώ για το ποιο είναι το χειρότερο σενάριο, ο κ. Στεφανάκης συμπλήρωσε: «Τη μείωση των εισαγωγών στα ζωικά προϊόντα. Γιατί έχουμε μια τρομερή εξάρτηση. Αυτό που μας σώζει αλλά πόσο να σώσει είναι αιγοπροβατοτροφία. Άντε και η αυγοπαραγωγή μας. Όλα τα άλλα έχουν μια τρομερή εξάντληση από εισαγόμενα προϊόντα. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια κανονική τροφοδοσία, βέβαια το ανάποδο έχει διαταραχθεί. Βλέπετε οι χώρες που εισάγουν κηπευτικά από εμάς έχουν προχωρήσει σε άμυνα έχουν μειώσει τις προμήθειες τους και έχουν μπει σε μια διαδικασία αυτοάμυνας».

Για το αν υπάρχουν περιπτώσεις που οι πιστώσεις έχουν κοπεί ο κ. Στεφανάκης απάντησε: «Έχει δημιουργηθεί ανασφάλεια στους χώρους αυτούς που τροφοδοτούν την αλυσίδα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι πολλά. Είναι πολύ μεγάλα τα νούμερα και δεν θέλει πολύ για να καταστραφεί μια επιχείρηση. Ένα εργοστάσιο ζωοτροφών που πουλάει ζωοτροφές σε μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση αυτό έχουν ένα κόστος, και είναι υλικά που τα αγοράζει το εργοστάσιο για να τα επεξεργαστεί για να φτιάξει τη ζωοτροφή. Πέραν του ότι εξαιτίας αυτής της κρίσης έχει αρχίσει καλπάζει το καλαμπόκι προς τα πάνω ή το σογιάλευρο προς το πάνω. Συμβαίνουν πράγματα εκπληκτικά και παράξενα τα οποία θα προβληματιστούμε πάρα πολύ γιατί αφορούν το αναλαστικό αγαθό το ανθρώπου, το τρόφιμο. Σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε τα πράγματα κατάματα».

Για το σύστημα καταγραφής αποθεμάτων μίλησε ο κ. Στεφανάκης, λέγοντας: «Γιατί η ίδια η κυβέρνηση ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ασέβεια στο όλο σύστημα. Δηλαδή πιάστηκαν κάποιες εταιρίες που είχαν ελληνοποιήσει κάποιες ποσότητες εισαγόμενων αυγών ως ελληνικά. Δηλαδή μέσα στον πανικό που προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι, όποιος μπορεί και πάνω του, ασφαλώς υποχρέωσαν το σύστημα να κάνει μια καταγραφή στον πανικό απάνω θεωρώ ότι θα αλλάξουν τα πράγματα σε ότι αφορά τις ελληνοποιήσεις. Είπαμε ότι δεν είναι κακό να έρχεται το οτιδήποτε στην Ελλάδα φτάνει να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει, είναι νομική υποχρέωση και είναι και ηθική πια. Άρα έχουν μπει στο τραπέζι οι έλεγχοι, και ξεκίνησαν μέσα από αυτή τη διαδικασία κατά την άποψη μου πολύ σωστά γιατί τώρα πρέπει να τονώσουμε και τη δική μας οικονομία πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας.  Αυτό προκάλεσε ένα πανικό και δόθηκε η εντολή καταγραφής των αποθεμάτων κυνηγώντας τα σημεία που γίνονται οι περισσότερες ελληνοποιήσεις».

Τέλος, όσον αφορά το αρνί για φέτος το Πάσχα, ο κ. Στεφανάκης ανέφερε: «Αρνάκια έχουμε εκπληκτικά υπάρχει μια κινητικότητα θα καλυφθεί ο καταναλωτής. Δεν θα το φάμε παρέα αλλά θα μπει στο σπίτι μας θα κάνουμε το έθιμο μας. Η Κρήτη είναι περιοχή που έχει μια εκπληκτική αιγοτροφία. Οι τιμές που πουλάνε τα προϊόντα της Κρήτης είναι δώρο στον καταναλωτή, αν συγκρίνουμε την ποιότητα τους, την υγιεινή τους και αυτό που προσφέρουν στον καταναλωτή είναι δωρεάν από τους κτηνοτρόφους».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Προέδρου του ΓΩΕΤΕΕ Αλέκου Στεφανάκη στον Politica 89.8:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook