Ύστατη λύση για το Δήμο Ηρακλείου η αναστολή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής

Δημοσιεύτηκε στις 12/07/2020 20:39

Ύστατη λύση για το Δήμο Ηρακλείου η αναστολή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής

Τεράστιο ζήτημα αποδεικνύεται τελικά πως είναι η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για όλη την χώρα.

Μεγάλοι Δήμοι της χώρας προχωρούν σε αναστολή του μέτρου της προσχολικής αγωγής, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δικαιώνοντας έτσι τον Δήμο Ηρακλείου που τόσο καιρό όχι μόνο αγωνίζεται να υπερβεί αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και πασχίζει καθημερινά να αποδείξει ότι το ζήτημα δεν είναι ούτε εύκολο ούτε επαφίεται μόνο στις δικές του αρμοδιότητες και δυνάμεις.

Εκεί που οι άλλοι Δήμοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δικαιολογημένα λόγω των τεραστίων εμποδίων που έχουν, ο Δήμος Ηρακλείου συνεχίζει με σθένος και επιμονή. Και βέβαια αντιμετωπίζει και ο Δήμος μας ανυπέρβλητα εμπόδια, όμως δεν εγκαταλείπει τον αγώνα.

Συνέταξε και έστειλε εγκαίρως τις απαιτούμενες μελέτες, βρήκε οικόπεδα, πήρε εγκρίσεις από τους αρμόδιους, συνέχισε την έρευνα και αντικατέστησε όσα κρίθηκαν ακατάλληλα, έκανε και κάνει ατελείωτες επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πιέζοντας τους να προχωρήσουν, ανέλαβε την ευθύνη για τις δέκα επιπλέον αίθουσες, που εξαιτίας της αβλεψίας της ΚτΥπ βρέθηκαν σε έλλειμμα, πασχίζει να υπερβεί την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, ενημερώνει τις παρατάξεις και τους γονείς και έρχεται σε συνεχή διάλογο μαζί τους, συνεργάζεται στενά με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης που έχουν την ευθύνη της κατανομής των παιδιών, ψάχνει εναλλακτικές λύσεις, συζητά και ενεργεί πάντα με γνώμονα το καλό των παιδιών. Μπορεί, ενδεχομένως, να μην έχει την αίσια κατάληξη που όλοι επιθυμούμε, μπορεί το Υπουργείο και η ΚτΥπ να αποδειχθεί ότι είναι υπέρ το δέον αισιόδοξοι, μπορεί να υπόσχονται εύκολες λύσεις, αλλά αυτό – η όποια καθυστέρηση ή εν τέλει μια πιθανή αναστολή – δεν συνιστά κωλυσιεργία ή ευθύνη του Δήμου.

Με απλά λόγια, δεν θα οφείλεται στον Δήμο. Και βέβαια τρανή επιβεβαίωση των λόγων και έργων της δημοτικής αρχής που εδώ και μήνες δουλεύει ακατάπαυστα για το θέμα.

Ηδη με Τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με ρύθμιση αναστέλλεται για ένα (1) έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει.

Δυσκολίες που έχουν να κάνουν, σύμφωνα με την Αιτιολογική Εκθεση, ως συνέπεια των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού C0VΙD-19 και συγκεκριμένα της ανυπαίτιας καθυστέρησης προς εξασφάλιση των απαιτούμενων αιθουσών που αφορούν δυνατότητα εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Μήπως τελικά πρέπει να ξαναδούμε το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία;

Αν ο Δήμος ζητήσει την αναστολή του μέτρου και για το Ηράκλειο, επειδή βλέπει ότι οι αντικειμενικές δυσκολίες που ανάγκασαν τους υπόλοιπους δήμους της χώρας σε αναστολή τελικά δεν μπορούν να υπερνικηθούν, δεν θα δικαιολογείται απόλυτα από τα γεγονότα;

Αν και πλέον έχω πειστεί ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να φτάσει σε αίσια λύση και ότι η αναστολή είναι το ύστατο σενάριο, αφού πρώτα θα έχει εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook