Το νερό από τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας θα χρησιμοποιείται για την παρασκευή καφέ στη Μπιενάλε

Δημοσιεύτηκε στις 13/05/2025 20:20

Το νερό από τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας θα χρησιμοποιείται για την παρασκευή καφέ στη Μπιενάλε

Ναι, καλά ακούσατε.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο A.J. Goldmann των New York Times, στην υλοιποίηση του Canal Café, που σχεδιάστηκε από το νεοϋορκέζικο στούντιο Diller Scofidio + Renfro, συμμετείχαν δύο τεχνικές εταιρείες, η Natural Systems Utilities από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η SODAI από την Ιταλία, οι οποίες σήκωσαν στους ώμους τους το πρότζεκτ: από τις δοκιμές μέχρι την παρακολούθηση του συστήματος καθαρισμού του νερού. Ο Aaron Betsky, κριτικός τέχνης, αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, ήταν σύμβουλος του έργου, σύμφωνα με το Μέσο.

Κανονισμοί και τεχνολογία

Το έργο χρονολογείται από το 2008, τη χρονιά που ο Betsky διηύθυνε την Μπιενάλε. Κάλεσε την DS+R να παρουσιάσει ένα εγχείρημα το οποίο θα περιελάμβανε την άντληση νερού κατευθείαν από τα κανάλια, καθαρισμό μπροστά στο κοινό και, το σημαντικότερο; Ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ.

Βενετία, Ιταλία | REUTERS/Manuel Silvestri

Παρόλο που το πρότζεκτ σχεδιάστηκε, δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω δυσκολιών στην απόκτηση αδειών. Τώρα όμως, η ιδέα βρήκε επιτέλους τη στιγμή της.

«Οι κανονισμοί και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει πολύ, και μέρος της μεγάλης διαφοράς τώρα ήταν ότι η μεθοδολογία που εμπλέκεται ήταν αυτή που χρησιμοποιεί βιολογικό φιλτράρισμα και όχι χημικό φιλτράρισμα, οπότε είναι πιο οργανικό και φυσικό», δήλωσε ο Betsky σε συνέντευξη στους New York Times.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Οι καθαροί σωλήνες και οι δεξαμενές θα αποκαλύψουν κάθε βήμα της μετατροπής. «Θα είναι πολύ ορατό: ο τρόπος με τον οποίο το νερό ταξιδεύει από τη λιμνοθάλασσα στο σύστημα και μέσω της μηχανής εσπρέσο», δήλωσε στους NYT η Elizabeth Diller, συνιδρύτρια της DS+R.

Ενώ από την πλευρά του, ο Ratti ανέφερε ότι το Canal Café εξερευνά «την αρχιτεκτονική στο πιο άμεσο σημείο αλληλεπίδρασής της – όπου ο σχεδιασμός συναντά την αναγκαιότητα».

Σε λίγες δεκαετίες, είπε, το φράγμα MOSE της Βενετίας, το ηλεκτρομηχανικό σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, πιθανότατα θα κλείσει μόνιμα. Αφού συμβεί αυτό, «η μεγαλύτερη πρόκληση της πόλης δεν θα είναι απλώς να συγκρατήσει το νερό – θα είναι να βρει πώς να το κρατήσει καθαρό».

Που μπορείτε να βρείτε το πολύτιμο φλιτζάνι καφέ;

Η καφετέρια βρίσκεται στο πίσω μέρος του Arsenale, του πρώην ναυπηγείου και οπλοστασίου της Βενετίας, το οποίο αποτελεί έναν από τους κύριους χώρους της Μπιενάλε. Το νερό, που πρόκειται να είναι πόσιμο αλλά και ισορροπημένο με μεταλλικά στοιχεία, θα φτάσει στα χέρια του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Davide Oldani, ο οποίος θα προσαρμόσει τον συνδυασμό για να παράγει μια ξεχωριστή τοπική γεύση.

Στη συνέχεια, θα επιλέξει το μείγμα καφέ και θα ρυθμίσει το άλεσμα που θα προσφέρει την πιο αυθεντική βενετσιάνικη γεύση.

*Με πληροφορίες από: New York Times

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook